Prajitura cu mere si biscuiti |
Scris de Gabriela Man |
Reteta am primit-o de la draga mea prietena Jeni Stancu, cea de la care am "furat" un ditamai caietul de retete pe care abia astept sa le incerc. Desi e simplu de preparat si pare, la prima vedere, o prajiturica modesta, rezultatul e mult peste asteptari - e fina, aromata si estetica. In plus, aroma inconfundabila de scortisoara, caracteristica placintelor cu mere, se combina minunat cu aroma biscuitilor copti in unt.
Ingrediente: Umplutura de mere: 1 - 1,2 kg mere pentru placinta 100 g fructoza 1 lingura scortisoara 1 lingura ulei de masline
Blatul de biscuiti: 1 pachet de unt (200 g) 65% grasime 150 g biscuiti petit-beurre de casa, reteta aici, faramitati cu mana
Pandispan: 5 oua 120 g fructoza (4 linguri) 120 g premix patiserie "Slabesti mancand" (5 linguri) un praf de sare
Curatati merele de coaja si le dati pe razatoarea mare. Le caliti in tigaia antiaderenta 2-3 minute (nu trebuie sa se evapore sucul rezultat, umplutura de mere trebuie sa ramana moale, pentru a inmuia biscuitii la copt), cu fructoza si cu scortisoara.
Incalziti cuptorul la 175 grade Celsius. Ungeti cu 200 g unt 65% grasime baza unei tavi, pana distribuiti in strat gros si egal tot untul. Presarati deasupra biscuitii zdrobiti, sa fie de circa 0,5 cm grosime. Deasupra puneti umplutura moale de mere si peste umplutura - puneti un blat de pandispan. Blatul de pandispan: bateti spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugati fructoza si mai bateti 2-3 minute. Adaugati galbenusurile si bateti 1-2 minute. Adaugati premixul de patiserie, amestecand usor, cu miscari sus-jos, pentru a ramane blatul pufos.
Coaceti la 175 grade Celsius circa 25-30 minute, pana devine ferma deasupra (cand apasati cu degetul, aluatul revine la loc). Lasati 10 minute in tava si apoi rasturnati pe platoul pe care o veti taia (blatul de biscuiti va ajunge deasupra).
Lasati 2-3 ore la frigider inainte de a o taia.
Pofta buna! |