Covrigi de casă |
Scris de Gabriela Man |
Ingrediente: 600 grame premix patiserie "Slăbeşti mâncând" 500 ml lichid: smântână dulce 15% grăsime diluată cu apă caldă (75 ml smântână cu 425 ml apă caldă) 25 grame drojdie proaspătă 1,5 linguriţe sare marină 1 ou mare 2 linguri ulei de măsline 2 linguri fructoză (facultativ, pentru un gust uşor dulceag) 2 ml esenţă vanilie (facultativ, conferă o aromă plăcută) 1/2 ceaşcă premix patiserie pentru modelat şi frământat aluatul 2 linguri ulei pentru modelat covrigeii susan, mac, sare - pentru presărat pe suprafaţa covrigeilor  Diluaţi drojdia cu 2-3 linguri din lichidul cald pregătit. Adăugaţi 1 lingură premix patiserie şi lăsaţi 10 minute la dospit. Amestecaţi premixul pentru patiserie cu sarea şi fructoza (dacă aţi optat pentru un gust mai dulceag). Faceţi o adâncitură in făină in care adăugaţi, amestecând cu mâna pentru omogenizare: drojdia dospită, oul, esenţa de vanilie şi lichidul călduţ. Adăugaţi la sfârşit şi uleiul de măsline. Frământaţi cu mixerul (cu paletele spirală pentru aluaturi) timp de 10 minute. Acoperiţi vasul şi lăsaţi la dospit 30 minute. Răsturnaţi pe masa tapetată cu premix ( pentru a nu se lipi aluatul), mai frământaţi 1-2 minute, apoi modelaţi covrigei. Puneţi covrigeii în tava tapetată cu hârtie de copt, îi ungeţi cu apă călduţa şi îi presăraţi cu mac, susan, sare marină. Mai lăsaţi 15 minute la crescut (în tavă), timp în care incălziţi cuptorul. Coaceţi 15 - 16 minute la 240 grade Celsius (la cuptor electric, temperatură mai joasă la cuptorul pe gaz), până se rumenesc. Puteţi coace din acelaşi aluat, pe fundul unei tăvi mari, lipie (modelaţi lipia de mărimea tăvii şi o grosime de 1 cm).  |