Acasă Reţete Deserturi Plăcintă cu mere (de post)
Plăcintă cu mere (de post) Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Aluatul acesta e deosebit de gustos si merge la placinte cu diverse umpluturi, la carnaciori inveliti in aluat. Mai ales imediat dupa racire are consistenta placuta a unui foetaj( mai taranesc, cu foite mai grosute, nu e ca acela fin frantuzesc, dar oricum foarte gustos), ulterior se mai inmoaie. dar tot gustos ramane. E probabil singura placinta la care nu lasam deoparte marginile, marginile sunt grozav de gustoase :))

Reţetă adaptată din cărticica „Prăjitura Draga mea”,alt

numărul din decembrie 2004, pagina 87

Tavă recomandată: 32 cm x 23 cm

Umplutura

2,2 - 2,5 kg mere pentru plăcintă

Scorţişoară după gust (1-2 linguriţe)

2-3 linguri amestec fructoză cu zahar de mesteacan

2 linguri ulei +/- 10 g unt

Curăţaţi merele şi daţi-le pe răzătoarea mare. Stoarceti-le bine de suc şi

le puneţi la călit pe foc mic cu puţin unt, scorţişoară şi fructoză. Folositi doar putin ulei, daca faceti prajitura de post. Când s-au înmuiat uşor le lăsaţi deoparte la răcit.

Aluat

450 g premix patiserie „Dr. Man - slabesti mancand"

1/4 lingurita xantan

25 g drojdie proaspătă

125 ml ulei

280 ml apă minerală

1 lingurita sare de mare

1 lingurita fructoza

1 lingura otet - facultativ, ajuta drojdia, mareste elasticitatea aluatului

Crema pentru uns aluatul:

120 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

125 ml ulei

Amestecati premixul cantarit pentru aluat cu xantanul. Frecati drojdia cu lingurita de fructoza, adaugati un pic de faina din cantitatea pregatita pentru aluat si o lasati 10 minute sa se activeze. Amestecaţi apoi premixul cu sarea, drojdia, apa minerală şi o jumatate de ulei. Frământaţi un aluat potrivit (ideal este să folosiţi paletele spirală pentru aluat ale mixerului; eu il fac la robot), adaugati dupa un timp si cealalta parte de ulei( deci, nu punem uleiul din prima). Daca veti folosi otet, puneti lingura de otet in uleiul pe care il adaugati acum. Lăsaţi aluatul să se odihnească circa 45 minute, acoperit. Nu trebuie sa se dubleze in volum, trebuie doar sa dospeasca putin.

Separat amestecaţi cele 130 grame premix (ramase din cantitatea iniţială) cu restul de 125 ml ulei. Trebuie sa obtineti o crema de consistenta unei creme tartinabile( adica, sa nu curga amestecul) - daca este nevoie, mai adaugati o lingura rasa de premix.

Întindeţi aluatul în foaie subtire de cca 2-3 mm şi ungeţi pe toată suprafaţa cu amestecul de faină+ulei. Pastrati foarte putin amestec de uns, il rulati ca pe o rulada pe lungimea lui si ungeti cu amestec si pe o laterala a ruladei. Apoi faceti un melc din rulada, o impachetati ca un melc pe partea pe care ati uns-o cu amestecul cu ulei. Aplatizati foarte putin cu mainile, o acoperiti cu un castron si o mai lasati 25-30 minute.

Dupa ce a trecut jumatatea de ora, taiati aluatul in doua bucati, cu mainile inchideti taieturile, faceti doua bile de aluat si intindeti cate o foaie din fiecare bila. Grosimea foii sa fie de 4-maxim 5 mm.

Pentru tehnica de impachetare va invit sa va uitati aici. Din acest video am invatat si eu tehnica si iese un aluat in multe foite( in video, doamna nu pune crema cu ulei si pe partea interioara a ruladei, inainte de a o face melc, dar mie mi se pare ca e mai ok cum spun eu).

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.

Întindeţi o foaie de aluat şi o puneţi în tava în care aţi pus hârtie de copt.

Adăugaţi umplutură de mere şi o nivelaţi.

Apoi acoperiţi cu cea de-a doua foaie de aluat.

Impartiti placinta in patrate cu dintii unei furculite( deci, nu taiati cu cutitul, gaurile facute ajuta la eliberarea aerului in timpul coacerii; nu este nevoie sa gauriti decat foaia de sus, nu strapungeti cu furculita si foaia de jos) si bagati tava la cuptor, la 190 garde pentru 10 minute, nivelul 1 de jos, caldura sus-jos. Dupa 10 minute scadeti la 180 grade. Se coace cam 35-40 minute, Eu am pus o hartie de copt peste ea in ultimele 5 minute, voiam sa o coc mai bine, insa fara sa se inchida prea tare la culoare pe suprafata. Nu stiu exact timpul d ecoacere deoarece in ultimul timp am preparat-o intr-o tava mai mica, circa 3/4 din suprafata tavii de 23x32 - prepar 3/4 aluat si 3/4 crema de uns, timpul de coacere la cantitatile astea este de 35 minute. Probabil un 38 minute este la tava mare de 23x32.

Se taie dupa racire si se pudreaza cu un inlocuitor de zahar dat prin rasnita de cafea( eu folosesc un amestec de fructoza cu zahar de mesteacan).

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions