Acasă Reţete Deserturi Plăcintă cu mere (de post)
Plăcintă cu mere (de post) Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Aluatul acesta e deosebit de gustos si merge la placinte cu diverse umpluturi, la carnaciori inveliti in aluat. Mai ales imediat dupa racire are consistenta placuta a unui foetaj( mai taranesc, cu foite mai grosute, nu e ca acela fin frantuzesc, dar oricum foarte gustos), ulterior se mai inmoaie. dar tot gustos ramane. E probabil singura placinta la care nu lasam deoparte marginile, marginile sunt grozav de gustoase :))

Reţetă adaptată din cărticica „Prăjitura Draga mea”,alt

numărul din decembrie 2004, pagina 87

Tavă recomandată: 32 cm x 23 cm

Umplutura

2,2 - 2,5 kg mere pentru plăcintă

Scorţişoară după gust (1-2 linguriţe)

1-2 linguri aluloza daca merele nu sunt dulci( eu folosesc soiul Idared si nu indulcesc deloc amestecul)

20 g unt( folosesc unt ghee)

Curăţaţi merele şi daţi-le pe răzătoarea mare. Stoarceti-le bine de suc şi

le puneţi la călit pe foc mic cu puţin unt si scortisoara. Folositi doar putin ulei, daca faceti prajitura de post. Când s-au înmuiat uşor le lăsaţi deoparte la răcit.

Aluat

450 g premix patiserie „Dr. Man - slabesti mancand"

25 g drojdie proaspata

2 linguri apa calduta

110 g ulei

300 ml apă minerală

2 lingurite sare de mare

1 lingurita aluloza

1 lingurita otet de mere

Pasta pentru uns aluatul:

100 g premix pentru patiserie "Dr. Man"

110 g ulei

Frecati drojdia cu lingurita de aluloza( puteti folosi fructoza), o diluati cu apa calduta, adaugati un pic de faina din cantitatea pregatita pentru aluat si o lasati 10 minute sa se activeze. Amestecaţi apoi premixul cu drojdia, aproape toata apa minerală, otetul şi amestecati cu o lingura. Adaugati uleiul, amestecati. Puneti sarea pe toata suprafata, adaugati restul de apa minerala, amestecati pentru omogenizare cu lingura, apoi framantati. Frământaţi circa 5 minute la robot sau cu mixerul, 10 minute cu mana - trebuie sa va iasa un aluat mai moale( nu e vartos). Il puneti intr-un vas uns cu ulei, acoperiti vasul si dati la dospit pentru jumatate de ora.

Cat dospeste aluatul, faceti pasta de uns - amestecati premixul cu uleiul.

Întindeţi aluatul in forma de dreptunghi, în foaie subtire de cca 2 mm şi ungeţi pe toată suprafaţa cu pasta de premix cu ulei( eu am pus gramajoare pe toata suprafata, apoi le-am intins bine cu palmele). Rulati dreptunghiul pe latura lunga, apoi il impartiti in doua bucati. Sigilati la taietura si faceti din cele doua bucati de rulou cate un melc, bagati sub melc capatul ramas liber dupa rulare. Acoperiti cu folie sau un vas mai mare si lasati cei doi melci sa se odihneasca 20 minute.

Dupa ce a trecut acest timp, intindeti foaie de marimea tavii dintr-un melc de aluat, puneti foaia in tava in care ati pus hartie de copt. Puneti umplutura de mere. Intindeti si a doua foaie, acoperiti umplutura. Intepati toata placinta cu o furculita, pe toata suprafata, sau taiati placinta in patrate( nu trebuie sa taiati si aluatul de la baza). ideea e ca trebuie facute orificii de iesire a aerului in timpul coacerii.

Coaceti in cuptorul incins la 190 grade, pe nivelul de jos. 190 grade primele 10 minute, apoi scadeti la 180 grade. O coaceti pana se rumeneste frumos, 38-40 minute. Cand e gata, o lasati 5 minute in tava, apoi o scoateti pe un gratar, ca sa se raceasca liber. Se taie dupa racire. O pudrati cu aluloza pudra.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions