Plăcintă cu mere (de post) |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Reţetă adaptată din cărticica „Prăjitura Draga mea”, numărul din decembrie 2004, pagina 87 Tavă recomandată: 32 cm x 22 cm Umplutura 1 kg mere pentru plăcintă Scorţişoară după gust (1-2 linguriţe) 80-90 g fructoză 1 linguriţă de unt Curăţaţi merele şi daţi-le pe răzătoarea mare. Stoarceti-le bine de suc şi le puneţi la călit pe foc mic cu puţin unt, scorţişoară şi fructoză. Când s-au înmuiat uşor le lăsaţi deoparte la răcit. Aluat 500 g premix patiserie „Slăbeşti mâncând” 25 g drojdie proaspătă sau 1 plic de 10 g drojdie uscata Pakmaya 250 ml ulei 330 ml apă minerală 1 praf de sare Dizolvaţi drojdia în puţină apă călduţă. Amestecaţi 400 g premix cu sarea, drojdia, apa minerală şi 125 ml ulei.Frământaţi un aluat potrivit (ideal este să folosiţi paletele spirală pentru aluat ale mixerului). Lăsaţi aluatul să se odihnească circa 30 minute. Separat amestecaţi cele 100 grame premix (amase din cantitatea iniţială) cu restul de 125 ml ulei. Întindeţi aluatul în foaie şi ungeţi pe toată suprafaţa cu amestecul de faină+ulei. Rulaţi-l (ca pe o rulada) şi mai lăsaţi-l încă 20 minute. Tăiaţi aluatul în două jumătăţi din care veţi întinde cele doi foi de plăcintă. Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius. Întindeţi o foaie de aluat şi o puneţi în tava în care aţi pus hârtie de copt. Adăugaţi umplutură de mere şi o nivelaţi. Apoi acoperiţi cu cea de-a doua foaie de aluat. Tăiaţi plăcinta în pătrate înainte de a o introduce la cuptor. Coaceţi până se rumeneşte frumos deasupra. |