O reţetă improvizată din mai multe surse de către cumnata mea Carmen. Tavă recomandată : 32 cm x 22 cm
E o prăjitură însiropata şi cremoasă, cu un gust care ne aminteşte cu nostalgie de prăjiturile din cofetăriile copilăriei noastre...
Pandişpan 7 ouă 250 g fructoză 230 g premix patiserie “Slăbeşti mâncând” 75 ml apă rece 40 g cacao 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu (facultativ) 1 praf de sare Încingeţi cuptorul la 175 grd C. Amestecaţi într-un bol premixul de patiserie, cacaoa cernută prin sită şi bicarbonatul (dacă folosiţi bicarbonat); separat, bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare; adăugaţi la albuşuri fructoza şi mai bateţi până se întăreşte spumă din nou; adăugaţi treptat apa şi bateţi până o încorporaţi; adăugaţi apoi gălbenuşurile, mai bateţi 1–2 minute; adăugaţi amestecul cu premix de patiserie şi amestecaţi cu grijă, cu mişcări de jos – în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albuş. Coaceţi circa 30 minute. Puteţi verifica dacă e copt pandişpanul astfel: înţepaţi cu o scobitoare în mijlocul tăvii – dacă iese uscată din compoziţie, blatul e copt. Răsturnaţi pe grătar şi lăsaţi să se răcească bine.
Sirop Faceţi 300 ml cafea decofeinizată foarte slabă pe care o îndulciţi după gust (cam 3-4 linguriţe fructoză). Cu aceasta însiropaţi blatul.
Cremă 375 g cremă de brânză 375 g smântână dulce minim 32% bătută frişcă 110 g fructoză (sau alt îndulcitor agreat) Esenţă de vanilie Bateţi brânză cu fructoza (cu mixerul); adăugaţi frişca bătută, esenţa de vanilie şi amestecaţi uşor cu o paletă de cofetar sau un ţel pară.
Prăjitura se asamblează astfel: tăiaţi blatul în trei foi; însiropaţi prima foaie şi o acoperiţi cu jumătate de cremă; puneţi a doua foaie, o însiropaţi şi apoi o acoperiţi cu cremă; însiropaţi a treia foaie şi acoperiţi cu ea prăjitura.
Glazură 70 g ciocolată neagră >70% cacao 30 g ciocolată albă dietetică cu fructoză 50 ml smântână dulce >32% grăsime Tocati mărunt ciocolata; separat aduceţi smântâna într-un vas micuţ la punct de fierbere; adăugaţi ciocolata mărunţită şi amestecaţi cu mişcări concentrice până se topeşte; în caz de nevoie, mai puneţi din când în când vasul pe un vas cu apă fiartă (ca să ajutaţi topirea fragmentelor de ciocolată). Turnaţi glazura pe prăjitură. Puteţi să faceţi dâre cu ciocolată albă dietetică topită (circa 20 g ciocolată albă). Glazura o puteţi face şi doar cu ciocolată neagră, însă în acest caz adăugaţi în smântână 2 linguriţe fructoză (pentru a nu ieşi glazura prea amăruie). |