Prăjitură fină cu ness |
Scris de Gabriela Man |
Reţetă adaptată după revista “GoodFood”, numărul din aprilie 2008, pagina 19
“Deliciul acestei reţete constă în primul rând în consistenţa fină a blatului şi a cremei, care ajung să se îngemăneze şiş a se confunde, amintind de reţetele franţuzeşti de prăjituri din perioada interbelică…” (“GoodFood”, apr. 2008, pg. 19)
Ingrediente (pentru o tavă de 36cm x 25cm) : 10 ouă 50 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând 420 g fructoză 375 g unt 82% grăsime 300 g nucă măcinată 1 lingură mare cu ness (preferabil decofeinizat) sare
Foi Se bat spumă albuşurile de la cele 10 ouă, cu un praf de sare. Se adaugă 220 g fructoză şi se mai bat până se topeşte fructoza şi se întăresc. Se adaugă 300 g nucă măcinată şi 50 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând şi se amestecă uşor (mişcări verticale pentru a nu elimina aerul din albuş), cu un ţel. Din compoziţie se coc 3 foi pe dosul tăvii, la 160 grade Celsius timp de 15 – maxim 20 minute, pe grătarul de la mijloc. Sfat : decupaţi din hârtie de copt o formă de dimensiunea tăvii ; ungeţi cu unt dosul tăvii şi hârtia de copt ; montaţi hârtia de copt pe dosul tăvii (va sta lipită de la unt) şi apoi întindeţi « pasta » de albuş pe hârtia de copt, cu o lopăţică, în strat de 0,5 – maxim 1 cm. Vă va fi mai uşor să desprindeţi foile de tavă. Repetaţi operaţia de 3 ori. În timp ce foile se răcesc, preparaţi crema.
Crema Într-un vas de inox - frecaţi spumă cele 10 gălbenuşuri cu 200 g fructoză şi lingură de ness dizolvată într-o lingură de apă. Puneţi apoi la bain-marie (puneţi vasul cu gălbenuşurile deasupra unui vas cu apă care fierbe) şi fierbeţi 6-7 minute, amestecând continuu, până ce crema de gălbenuşuri se întăreşte ca o smântână mai groasă. Lăsaţi la răcit, eventual răciţi într-un vas cu apă cu gheaţă. Trebuie să fie bine răcită înainte de a o amesteca cu untul. Frecaţi spumă untul şi apoi adăugaţi, în timp ce bateţi cu mixerul, crema răcită de gălbenuşuri, lingură cu lingură (crema de gălbenuşuri se adaugă treptat pentru a nu se « tăia » untul).
Crema se aşează între cele trei foi şi deasupra prăjiturii. Se presară prajitura cu nucă măcinată sau ciocolată > 70% cacao. Se lasă prăjitura la rece până a doua zi. |