Acasă Reţete Deserturi Prăjitură fină cu ness
Prăjitură fină cu ness Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Reţetă adaptată după revista “GoodFood”, numărul din aprilie 2008, pagina 19

 

“Deliciul acestei reţete constă în primul rând în consistenţa fină a blatului şi a cremei, care ajung să se îngemăneze şiş a se confunde, amintind de reţetele franţuzeşti de prăjituri din perioada interbelică…” (“GoodFood”, apr. 2008, pg. 19)

 

Ingrediente (pentru o tavă de 36cm x 25cm) :

10 ouă

50 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând

420 g fructoză

375 g unt 82% grăsime

300 g nucă măcinată

1 lingură mare cu ness (preferabil decofeinizat)

sare

 

Foi

Se bat spumă albuşurile de la cele 10 ouă, cu un praf de sare. Se adaugă 220 g fructoză şi se mai bat până se topeşte fructoza şi se întăresc. Se adaugă 300 g nucă măcinată şi 50 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând şi se amestecă uşor (mişcări verticale pentru a nu elimina aerul din albuş), cu un ţel.

Din compoziţie se coc 3 foi pe dosul tăvii, la 160 grade Celsius timp de 15 – maxim 20 minute, pe grătarul de la mijloc.

Sfat : decupaţi din hârtie de copt o formă de dimensiunea tăvii ; ungeţi cu unt dosul tăvii şi hârtia de copt ; montaţi hârtia de copt pe dosul tăvii (va sta lipită de la unt) şi apoi întindeţi « pasta » de albuş pe hârtia de copt, cu o lopăţică, în strat de 0,5 – maxim 1 cm. Vă va fi mai uşor să desprindeţi foile de tavă. Repetaţi operaţia de 3 ori.

În timp ce foile se răcesc, preparaţi crema.

 

Crema

Într-un vas de inox - frecaţi spumă cele 10 gălbenuşuri cu 200 g fructoză şi lingură de ness dizolvată într-o lingură de apă. Puneţi apoi la bain-marie (puneţi vasul cu gălbenuşurile deasupra unui vas cu apă care fierbe) şi fierbeţi 6-7 minute, amestecând continuu, până ce crema de gălbenuşuri se întăreşte ca o smântână mai groasă.

Lăsaţi la răcit, eventual răciţi într-un vas cu apă cu gheaţă. Trebuie să fie bine răcită înainte de a o amesteca cu untul.

Frecaţi spumă untul şi apoi adăugaţi, în timp ce bateţi cu mixerul, crema răcită de gălbenuşuri, lingură cu lingură (crema de gălbenuşuri se adaugă treptat pentru a nu se « tăia » untul).

 

Crema se aşează între cele trei foi şi deasupra prăjiturii. Se presară prajitura cu nucă măcinată sau ciocolată > 70% cacao. Se lasă prăjitura la rece până a doua zi.

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions