Prăjitură "Negresa" |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
Prăjitură “Negresa” Reţetă adaptată după reţeta clasică (sursă – Adriana Simionescu) Tavă recomandată : 36 cm x 25 cm Blat : 400 - 450 g fructoză(cu 400g iese mai amaruie) 200 g unt 82% 30 g cacao 150 ml “lapte” (smântână dulce nefermentata diluată cu apă sau lapte de soia) 4 ouă 100 g nucă măcinată 200 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 praf de sare Esenţă de rom sau rom (50 ml rom sau 1 fiolă de 2 ml esenţă de rom) Se amestecă premixul de patiserie cu bicarbonatul şi nucile măcinate. Se pun într-un vas fructoza, untul, laptele şi cacaoa şi se topesc la foc mic până ce dau în clocot. Se adaugă esenţa de rom sau romul. Din această compoziţie se opresc 15 linguri care se pun într-un vas micuţ separat. Restul se lasă să se răcească şi apoi se adaugă pe rând cele 4 gălbenuşuri. Se bat cele 4 albuşuri spumă cu un praf de sare. Se adaugă alternativ peste crema de cacao şi gălbenuşuri albuşurile spumă şi premixul de patiserie, amestecând uşor. Se coace în tavă cu hârtie de copt, la 175 grade C, 20 minute, pe nivel de sus (al treilea de jos în sus). După coacere se răstoarnă pe un grătar, se înlătură hârtia de copt şi se pune pe tava de servit. Glazură Cele 15 linguri păstrate de la prepararea blatului 50 g cacao 30 g unt moale, la temperatura camerei 1 fiolă esenţă de rom Se amestecă cele 15 linguri de sirop de cacao (păstrate de la prepararea blatului, la cald) cu cacao, unt moale şi esenţa de rom. Se toarnă peste prăjitură, se întinde cu o spatulă. Se lăsă la frigider 4-5 ore înainte de servire. |