Acasă Reţete Deserturi Prăjitură "Negresa"
Prăjitură "Negresa" Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Reţetă adaptată după reţeta clasică (sursă – Adriana Simionescu). Poate fi preparata si cu alune, nu doar cu nuci, iese minunata oricum. Am gasit la Lidl alune coapte nesarate, punga de 200 g, acelea le folosesc la toate deserturile, sunt de foarte buna calitate( adica, nu am gasit alune rancede, ca in alte situatii).

Tavă recomandată : 32 cm x 23 cm. In reteta veche, aceasta prajitura nu este foarte inalta, blatul are cca 4-5 cm. Daca o doriti mai inalta, folositi o tava mai mica. Eu fac si jumatate de portie, o coc in tava de 18x21 cm si imi iese un blat de cca 3 cm inaltime, e perfect. Cand fac jumatate de portie, evident ca voi opri 7 linguri din compozitia lichida de unt cu cacao, nu 14.

Blat :

220 g inlocuitor zahar( folosesc amestec fructoza:zahar de mesteacan in proportia de 2:1)

200 g unt 82%

30 g cacao

150 ml lapte

4 ouă

100 g nucă măcinată +100 g nuca tocata( facultativ, daca doriti sa presarati peste negresa)

200 g premix patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

1 plic praf de copt sau 1 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita sare

vanilie, rom

Eu coc nucile inainte de a le macina si toca, insa nu este obligatoriu.

Se amestecă premixul de patiserie cu praful de copt/ bicarbonatul şi nucile măcinate.

Se pun într-un vas fructoza, untul, laptele şi cacaoa şi se topesc la foc mic până ce dau în clocot. Se adaugă vanilia si/sau romul.

Din această compoziţie se opresc 14 linguri care se pun într-un vas micuţ.

Compozitia ramasa se lasă să se răcească( sa fie usor calduta, nu fierbinte) şi apoi se adaugă pe rând cele 4 gălbenuşuri, amestecand cu un tel.

Se bat cele 4 albuşuri spumă cu sarea( etapa la care adaug 1-2 lingurite rom si/sau zeama de lamaie, se fixeaza mai bine bezeaua).

Se adauga crema cu galbenusuri albuşurile spumă şi premixul de patiserie, se pun alternativ, amestecând uşor, cu miscari verticale, cu o paleta de patiserie( pentru a pastra din aerul incorporat de albusuri).

Se coace în tavă cu hârtie de copt, la 175 grade C, 20-23 minute, la cuptorul meu pe primul nivel de jos( faceti testul cu scobitoarea pe la minutul 20).

După coacere se răstoarnă pe un grătar, se înlătură hârtia de copt şi se pune pe tava de servit.

Glazură

Cele 14 linguri păstrate de la prepararea blatului

40 g cacao

40 g unt moale, la temperatura camerei

vanilie si/sau rom

nuci coapte si tocate - facultativ

Se amestecă cele 14 linguri de sirop de cacao (păstrate de la prepararea blatului, la cald) cu cacaoa, untul si aroma folosita. Daca este prea moale, lasati putin glazura sa se mai intareasca, apoi o turnati peste blat si nivelati cu o spatula, sau faceti valurele pe suprafata. Eu prajesc nuci in tigaie, apoi le toc nu foarte marunt si le presar pe suprafata.

Se lăsă la rece 4-5 ore înainte de servire.

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions