Scris de Gabriela Man
|
PRĂJITURĂ CU MERE
4–5 mere mari 20 g unt pentru tapetat tava 3–4 linguri rase fructoză pentru tapetat tava 1 linguriţă scorţişoară pentru presărat pe mere
Pandişpan 5 ouă (60 g/ou) 4 linguri rase fructoză 5 linguri premix patiserie “Slăbeşti mâncând” 1 praf de sare Coaja de la 1 lămâie (facultativ)
ÂÂ
* Încingeţi cuptorul la 175 grd C. * Ungeţi tava cu unt şi apoi presăraţi cele 3–4 linguri fructoză. * Curăţaţi merele de coajă şi de căsuţa sâmburilor, le tăiaţi felii şi le aşezaţi în tava. Presăraţi scorţişoară pe mere. * Puneţi merele la cuptor timp de 15–20 minute până înmuiaţi puţin merele şi siropul din tavă clocoteşte. * Scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi pandişpanul.
Pandişpanul:
* Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare; adăugaţi la albuşuri fructoza şi mai bateţi până se întăreşte spuma din nou; adăugaţi coaja de lămâie şi gălbenuşurile, mai bateţi 1–2 minute; adăugaţi premixul de patiserie şi amestecaţi cu grijă, cu mişcări de jos – în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albuş. * Mai coaceţi 20 -25 minute. Puteţi verifica dacă e copt pandişpanul astfel: apăsaţi uşor cu degetul pe suprafaţa prăjiturii; dacă aluatul e elastic, revine după apăsare, puteţi scoate prăjitura din cuptor. * Răsturnaţi imediat prăjitura pe o tavă, lăsaţi să se răcească. * Puteţi servi prăjitura simplă sau cu un “moţ” de frişcă.
Puteţi să faceţi această prăjitură cu orice fruct permis: prune, caise, piersici, nectarine, fructe de pădure etc. Atenţie doar la cantitatea de fructoză folosită la tapetarea tăvii, dacă fructele sunt dulci nu puneţi mai mult de 3 linguri rase fructoză.
|