Cozonac trandafir |
Scris de Gabriela Man |
(adaptare după revista "Torturi şi prăjituri" nr. 2/2006, colecţia "Ioana special") Aluat: 1 ou 2 gălbenuşuri 60 g unt topit 90 g fructoză 410 g mix pentru patiserie "Slăbeşti mâncând" 330-360 ml lapte (80 ml smântână dulce 15% diluată cu apă) - sa aveti circa 400 ml lapte caldut pregatit, adaugati pana va iese un aluat moale si elastic (nu ferm, ca si cel de paine) 37g drojdie proaspata (1,5 cuburi mici de 25g) sau 1 plic de 10 g drojdie uscata Pakmaya coajă de la 1 lămâie esenţă de rom sare 1 gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce diluată pentru uns cozonacul Umplutura: 2 albuşuri 150 g nuci 1 lingură cacao (cernută) 80 g fructoză Aluat: • Se face maiaua: se freacă drojdia cu 1 linguriţă fructoză; se adaugă 50 g făină din totalul de făină şi 50 ml lapte. Se lasă să crească 15 minute acoperită, la loc călduţ. • Se pune făina într-un bol de 3 litri; se face o gaură la mijloc unde se pun: oul şi gălbenuşurile, sarea, fructoza , aromele şi maiaua crescută. Se frământă (cu mâna sau cu mixerul) timp de 15 – 20 minute, adăugând: restul de lapte şi untul topit (călduţ); trebuie sa va iasa un aluat nu foarte vartos, cozonacul iese pufos daca aluatual e mai moale; se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut (la cald) 45 minute. • Se presară masa cu făină, se răstoarnă aluatul crescut pe masă; se întinde cu mâinile sub forma unei foi dreptunghiulare de aproximativ 45 x 50 cm (groasă, cam 1,5 cm); se pune cu lingura din loc în loc umplutură , se nivelează peste toată foaia şi apoi se rulează foaia cu grijă; obţinem o ruladă pe care o tăiem în 12 – 13 bucăţi; se aşează bucăţile cu tăietura în sus în tava rotundă (diametru 26 cm) pregătită pentru copt (cu hârtie de copt sau tapetată cu ulei şi făină). • Se unge cu gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce şi se mai lasă în formă la crescut încă 30 minute. • Se coace pe grătarul de jos la aproape 160 grd C timp de 40 – maxim 45 minute (verificaţi cu scobitoare la 40 minute, e posibil să fie gata; e mai pufos dacă nu e „răscopt”). Umplutura: bateţi albuşurile spumă; adăugaţi fructoza şi bateţi până se întăreşte tare spumă; apoi adăugaţi cacaoa cernută , nuca şi amestecaţi uşor (ca să rămână spuma pufoasă). |