Acasă Reţete Deserturi Cozonac trandafir

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Cozonac trandafir Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

cozonacel

(adaptare după revista "Torturi şi prăjituri" nr. 2/2006, colecţia "Ioana special")

 

Aluat:

1 ou

2 gălbenuşuri

60 g unt topit

90 g fructoză

410 g mix pentru patiserie "Slăbeşti mâncând"

330-360 ml lapte (80 ml smântână dulce 15% diluată cu apă) - sa aveti circa 400 ml lapte caldut pregatit, adaugati pana va iese un aluat moale si elastic (nu ferm, ca si cel de paine)

37g drojdie proaspata (1,5 cuburi mici de 25g) sau 1 plic de 10 g drojdie uscata Pakmaya

coajă de la 1 lămâie

esenţă de rom

sare

1 gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce diluată pentru uns cozonacul

Umplutura:

2 albuşuri

150 g nuci

1 lingură cacao (cernută)

80 g fructoză

 

Aluat:

• Se face maiaua: se freacă drojdia cu 1 linguriţă fructoză; se adaugă 50 g făină din totalul de făină şi 50 ml lapte. Se lasă să crească 15 minute acoperită, la loc călduţ.

• Se pune făina într-un bol de 3 litri; se face o gaură la mijloc unde se pun: oul şi gălbenuşurile, sarea, fructoza , aromele şi maiaua crescută. Se frământă (cu mâna sau cu mixerul) timp de 15 – 20 minute, adăugând: restul de lapte şi untul topit (călduţ); trebuie sa va iasa un aluat nu foarte vartos, cozonacul iese pufos daca aluatual e mai moale; se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut (la cald) 45 – 50 minute.

• Se presară masa cu făină, se răstoarnă aluatul crescut pe masă; se întinde cu mâinile sub forma unei foi dreptunghiulare de aproximativ 45 x 50 cm (groasă, cam 1,5 cm); se pune cu lingura din loc în loc umplutură , se nivelează peste toată foaia şi apoi se rulează foaia cu grijă; obţinem o ruladă pe care o tăiem în 12 – 13 bucăţi; se aşează bucăţile cu tăietura în sus în tava rotundă (diametru 26 cm) pregătită pentru copt (cu hârtie de copt sau tapetată cu ulei şi făină).

• Se unge cu gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce şi se mai lasă în formă la crescut încă 30 – 40 minute.

• Se coace pe grătarul de jos la aproape 160-170 grd C timp de 40 – maxim 45 minute (verificaţi cu scobitoare la 40 minute, e posibil să fie gata; e mai pufos dacă nu e „răscopt”).

 

Umplutura: bateţi albuşurile spumă; adăugaţi fructoza şi bateţi până se întăreşte tare spumă; apoi adăugaţi cacaoa cernută , nuca şi amestecaţi uşor (ca să rămână spuma pufoasă).

 
Copyright © 2017 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions