Acasă Reţete Aperitive / Salate Pate din ficatei de pui
Pate din ficatei de pui Imprimare Email
Scris de DrMan   

Se prepara foarte simplu si iese mult mai bun decat orice varianta din comert! Nu este reteta clasica, dar se face rapid si mie mi s-a parut ca a iesit mai spumos decat asa cum il preparam inainte( cu ficateii si ceapa calite etc - varianta cea mai des intalnita). Am preluat reteta de aici.

Din cantitatile de mai jos mie mi-au iesit 4 borcanase de 400 ml. Puteti sa pastrati pate-ul la frigider pana la 2 saptamani, in borcanasele in care au fiert, atata timp cat nu le-ati deschis capacele. Dupa deschidere, continutul trebuie consumat in maxim 2 zile.

Autoarea spune ca borcanele se pot pune la congelator, dar la mine nu rezista acest pate mai mult de cateva zile, asa ca nu m-am mai complicat :))

Ingrediente:

500 g ficatei de pui

250 ml smanatana pentru frisca 35% grasime

4 oua

1 ceapa micuta

150 ml ulei

1-1,5 lingurita sare de mare

0,5 lingurita piper proaspat macinat

1 lingurita tarhon uscat - facultativ, eu am pus si imi place aroma pe care a dat-o pateului

0,5 lingurita cimbru - eu am pus oregano

0,5 lingurita coriandru macinat - facultativ, mie imi place la toate preparatele cu organe sau carne

200 ml lapte pentru "curatat" ficateii de sange si toxine

2-3 linguri suc proaspat de sfecla rosie cruda, daca doriti sa obtineti o culoare mai roza a pateului - in mod obisnuit iese un crem deschis la culoare, dar daca ficateii au fost grasi si ouale de tara, cu galbenus galbenus spre portocaliu, pate-ul capata o nuata mai galbuie

Se curata ficateii de pielitele mai mari, se verifica sa nu aiba vezicula biliara( bila). Se pun in 200 ml lapte si se tin minim o ora, la frigider, pentru a se curata de toxine. Curatati ceapa si o taiati bucati mai mari, va fi oricum blenduita in compozitie.

Se pun apoi in blender toate ingredientele: ficateii, smantana, uleiul, sarea, condimentele si sucul de sfecla rosie si se blenduieste totul pana devine o compozitie fina si spumoasa ca a unui milkshake. Sau, puneti intr-un vas si blenduiti totul spuma cu mixerul vertical, veti obtine aceeasi compozitie spumoasa.

Se toarna in borcane de 400 ml, dar se lasa borcanele libere de 1 deget( se umplu pana la dunga cu model din partea superioara). Se infileteaza capacele si se baga intr-o cratita cu apa, in care ati pus pe fund un prosop de bucatarie( ca sa nu crape borcanele in timpul fierberii). Apa trebuie sa fie pana la sau usor peste nivelul la care sunt umplute cu pasta de ficat. In reteta originala, o gasiti aici, doamna din inregistrare spune ca se pune un prosop ud si peste borcane, ca sa pastreze temperatura de fierbere constanta.

Se pune cratita pe foc mediu spre mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se seteaza un foc mic( la plita mea electrica am lasat pe nivelul 6) si se lasa la fiert 1 ora. Dupa ce a trecut acest timp, se lasa putin borcanele in apa, cca 10 minute, apoi se scot si se pun la racit. Cand sunt reci, se baga la frigider.

Borcanele nu se deschid pana nu sunt foarte reci!

E fin si delicios, nu veti mai cumpara pate din comert dupa ce il gustati pe acesta!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions