Placinte din aluat cu apa minerala |
Scris de DrMan |
Primul aluat de placinte, din tot ce am incercat pana acum, pe care l-am intins fara probleme! Iar placintele au iesit moi, cu foite, o minune! Am publicat reteta la categoria "Aperitive" deoarece tocmai ce am mai facut o tava cu umplutura de branza sarata cu cozi de ceapa verde si marar, dar merg perfect si umpluturile dulci. Sunt de fapt doua ponturi care fac acest aluat senzational: - in primul rand, aluatul de placinte trebuie sa fie moale, ca sa se intinda frumos si foitele sa ramana fragede dupa coacere; pana la aceasta reteta, preparam un aluat putin mai tare, iar dupa coacere foitele erau cam aspre - eu credeam ca e din cauza fainii mele, pentru ca are multe fibre; nici vorba, trebuia sa framant un aluat moale, aproape ca cel de cozonac; important - trebuie framantat foarte bine, dar va sfatuiesc sa puneti in functiune mixerul cu paletele spirale, aluatul e destul de moale si nu va solicita mixerul( trebuie un mixer de minim 400 wati putere). - in al doilea rand, am gasit pe net o tehnica pentru a intinde si marginile "foita de tigara", fara sa mai rupem aluatul; folosesc o folie transparenta pe care o ung cu putin ulei ca sa nu se adune si sa nu mai pot lucra cu ea; am gasiti tehnica aici; eu insa nu am pus folia de la inceput - am intins aluatul cu mainile pana la dimensiunea la care stiam ca sunt in stare fara sa il rup, apoi am inceput sa pun folia pe fiecare latura a dreptunghiului, intindeam marginea subtire, mutam folia la urmatoarea latura si tot asa; dau ocol cu folia pe fiecare latura de 2-3 ori, pana ma asigur ca toate marginile sunt intinse perfect; am observat ca daca am apucat sa fac o mica ruptura pana sa folosesc folia, ruptura nu s-a mai marit cand am inceput sa folosesc folia; tehnica e fabuloasa, acum nu-mi mai e frica sa intind aluatul "foita de tigara" si mi-au iesit niste placinte grozav de gustoase. Ingrediente pentru 4 placinte maricele( daca faceti portie dubla, umpleti tava mare a cuptorului): 220 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" 150 g apa minerala 1 lingurita sare 1 lingurita otet 1 lingurita ulei 1 lingura de premix pentru patiserie ca sa modelati aluatul in bile Umplutura: merg aceste placinte cu orice, se pot face atat dulci, cat si sarate; mere rase, stoarse de zeama si calite in tigaie cu putin inlocuitor de zahar, putin ulei sau unt si scortisoara; amestecuri de branzeturi sarate cu cozi de ceapa verde si marar; spanac scazut in tigaie cu ceapa verde, apoi amestecat cu feta maruntita cu mana, 1 galbenus si marar; branza dulce amestecata cu 1 galbenus si coacaze sau merisoare uscate; varza calita; carne tocata, calita cu ceapa, apoi amestecata cu ou, verdeata si condimente. Aveti multiple posibilitati si aluatul se potriveste cu orice umplutura! Puneti apa, sarea, uleiul si otetul in vasul pentru framantat, le amestecati ca sa se dizolve sarea, apoi adaugati premixul. Framantati foarte bine cu mixerul sau la robot( am framantat la robot vreo 7-8 minute). Rasturnati aluatul framanatat pe masa pudrata cu putin premix( va ajutati de o spatula sa scoateti aluatul din vas). Va pudrati si mainile cu premix si ii dati o forma de bila. Puneti bila de aluat intr-un vas, o iungeti cu putin ulei( ca sa nu se usuce suprafata), acoperiti vasul si lasati aluatul sa se odihneasca 30 minute. Dupa acest timp, scoateti bila pe masa pudrata cu putin premix si o impartiti in 4 bucati. Faceti 4 bile, le lasati la odihna pe masa 15 minute, acoperite. Intindeti fiecare bila in foaie de circa 2 mm grosime. Puneti ulei intr-o farfuria intinsa si puneti prima foaie, o ungeti cu ulei, puneti peste ea urmatoarea foaie, o ungeti si pe ea cu ulei etc. Folositi ulei cu generozitate, uleiul ajuta la obtinerea foitelor. La sfarsit, Intoarceti "turnuletul" invers, adica aduceti prima foaie deasupra si ultima dedesubt. Acoperiti farfuria cu folie( eu folosesc casca de dus de unica folosinta) si lasati aluatul sa se odihneasca 30 minute. In acest timp, preparati umplutura( daca nu e carne, aceea ar trebui pregatita din timp, sa apuce sa se raceasca). Cand au trecut cele 30 minute, rasturnati iar turnuletul( adica incepeti sa intindeti cu foaia de la baza) si va apucati de intins foaie subtire, cum am explicat mai sus. Stropiti apoi cu putin ulei, cu pensula, intindeti umplutura pe marginea mai lunga, apoi rulati si faceti un melc. Gasiti pe net si alte variante de impachetare pentru acest tip de aluat, mie varianta melc imi place cel mai mult cum iese. Ungeti placintele cu ou batut cu un pic de apa sau cu ulei. Le coaceti la 180 grade, eu le pun pe primul nivel de jos, circa 25-30 minute( pana cand devin aurii). Pofta buna! |