Acasă Reţete Aperitive / Salate Suberek
Suberek Imprimare Email
Scris de DrMan   

Cand m-am mutat pe litoral am mancat pentru prima data suberek - e o placinta tatareasca grozav de gustoasa. Umplutura e cu carne de oaie, sau vita amestecata cu oaie/miel. Nu se foloseste carne de porc pentru ca tatarii sunt musulmani si nu consuma porc.

Placinta e prajita in baie de ulei si e grozav de gustoasa! Desi e prajita in baie de ulei, sa nu va inchiouiti ca ramane imbibata in ulei, nici vorba. Eu va spun ca cel mai bine o incercati si apoi decideti daca va ramane sau nu printre preparatele voastre favorite. Mie imi place teribil si se prepara extrem de simplu! Am musafiri inopinanti?! Fac suberek si toata lumea e fericita maxim :))

Ingredientele sunt pentru 8-9 bucati. E satioasa si o persoana cu greu poate consuma mai mult de o bucata!

Pentru aluat:

375 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

250 ml apa

1/4 lingurita xantan - e facultativ, dar eu il folosesc la toate aluaturile mele, le imbunateste textura

1 lingurita sare de mare

1 lingura ulei

1,5 lingurita otet - pentru premixul meu e necesar, ajuta la obtinerea unui aluat elastic

Toate ingredientele se amesteca si se framanta pana obtineri un aluat care se desprinde de maini, de vas( eu le framant la Kitchen Aid). Se lasa apoi aluatul 15-20 minute sa se relaxeze - eu il fac bila, il pun pe masa pudrata cu putin premix si il acopar cu vasul in care l-am framantat. E importanta relaxarea, veti intinde aluatul cu usurinta cand veti face placintelele.

Umplutura:

250 g carne de vita/vitel/miel sau amestec, tocata fin

1-2 cepe micute, cca 150 g ceapa cantarita inainte de a fi curatata

sare si piper dupa gust

neaparat - izma proaspata tocata, e menta salbatica - cam 1 lingura la cele 250 g carne tocata

50-70 ml apa, amestecul de carne trebuie sa fie bine hidratat, ca sa nu se adune in interiorul placintelor sub forma de gogoloaie intarite

Pentru prajit: uleiul din tigaia in care prajiti suberekul trebuie sa aiba cca 2 cm inaltime, sa fie o baie de ulei; il incingeti la o temperatura medie si prajiti placintele la aceasta temperatura( la plita mea electrica, asta a insemnat pozitia 7,5).

Dupa ce ati odihnit aluatul cum spuneam la inceput, minim 20 minute, il impartiti in 8 bucati. Faceti din fiecare bucata cate o bila, acoperiti cu un prosop toate bilele si incepeti sa faceti placintelele.

Pentru inceput, fiecare bila e intinsa foarte subtire, cam la 1 mm grosime si o puneti pe o bucata a mesei unde ati presarat premix. Dupa ce le-ati intins pe toate, luati un cerc de aluat, puneti pe jumatate din el umplutura, NU FOARTE MULT, STRAT SUBTIRE(!), veniti peste umplutura cu jumatatea libera, ca sa obtineti un semicerc. Apasati marginile ca sa inchideti bine placinta. Puteti sigila suplimentar cu dintii unei furculite.

Procedati asa cu toate cercurile de aluat. Apoi, le prajiti la foc mediu, in baie de ulei. Le Intoarceti de 2-3 ori in timpul prajirii. La prajiti pana devin aurii-aramii si le scoateti pe prosoape de hartie.

Un deliciu!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions