Salata de icre - reteta pescareasca |
Scris de DrMan |
Salata de icre pescareasca inteleg ca e aceasta, preparata doar cu icre, ulei, zeama de lamaie si apa minerala, fara adaos care sa o inmulteasca - paine sau gris. Am invatat reteta de la sora unei prietene bune, o doamna care locuieste in zona din jurul Calarasului si care e mare maestra in tot felul de preparate pescaresti. Desi nu e inmultita cu nimic, este senzational de fina, o delicatesa. Mai ales daca o preparati cu icre de stiuca, asa cum am mancat cand am fost in vizita la Dansa... O puteti freca cu lingura de lemn, dar si cu mixerul. Eu o prepar cu mixerul si nu am constatat sa prinda icrele gust amar, iar ca sa am mai multe bobite prin salata, pun mereu la final si niste icre pastrate pentru tusa finala. Important: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel riscati sa vi se taie salata. In sensul, scoateti icrele din frigider cu 2-3 ore inainte de preparare si le lasati la temperatura camerei, sa aiba aceeasi temperatura ca si uleiul, lamaia si apa minerala. Ingrediente: 60-70 g icre sarate de crap sau de stiuca 100-120 ml ulei zeama de la o jumatate de lamaie 2-3 linguri de apa minerala proaspat desfacuta 1 ceapa micuta, taiata foarte marunt si spalata putin in jet de apa rece, intr-o sita si lasata apoi la scurs Puneti icrele intr-un vas( nu de metal), dar pastrati o lingurita rasa pentru final, in caz ca veti prepara salata cu mixerul. Daca doriti sa o faceti ca pescarii dunareni, adica sa folositi lingura de lemn, nu e nevoie sa pastrati icre intregi pentru final, puneti de la inceput toate icrele in vasul in care veti prepara salata. Incepeti sa frecati icrele cu lingura sau mixerul, frecati pana vedeti ca au inceput sa se zdrobeasca, moment din care puteti incepe sa adaugati uleiul, putin cate putin. Adaugati putin ulei, amestecati energic sa se incorporeze bine si sa devina amestecul vartos, iar mai adaugati putin ulei si tot asa. Cand e pus mai mult de jumatate de ulei, oricum veti vedea ca icrele vor avea o consistenta destul de ferma, adaugati 1-2 lingurite de zeama de lamaie. Nu e nevoie sa puneti multa zeama de lamaie de la inceput, acum o adaugati ca sa albiti salata. Insa, gustul acrisor dorit de Dvs il veti da la final, atunci gustati si daca nu e suficient de acrisoara, mai puneti zeama de lamaie. Frecati in continuare salata, acum puteti adauga si 3-4 lingurite de apa minerala carbogazoasa, le adaugati treptat. Apa minerala face salata mai fina, mai spumoasa. Frecati in continuare pana incorporati uleiul tot, va vor intra 100-120 ml, in sensul - adaugati pana obtineti consistenta unei spume care are tinuta ca de crema de unt. Spumoasa, dar ferma. O dregeti acum de zeama de lamaie, daca doriti sa fie mai acra, eventual o mai mixati cu putin ulei in caz ca zeama de lamaie a inmuiat salata. Acum adaugati si icrele pastrate( in caz ca ati facut salata cu mixerul). Tot acum adaugati si ceapa. Sau, lasati salata simpla si o serviti la masa cu ceapa pusa alaturi, sa-si puna fiecare cat doreste. Pofta buna! |