Acasă Reţete Aperitive / Salate Placinte cu cartofi
Placinte cu cartofi Imprimare Email
Scris de DrMan   

Sunt absolut minunate aceste placinte coapte in tigaie. In afara de cartofi, ele mai pot fi umplute cu branza amestecata cu cozi de ceapa verde si marar, cu varza calita. Reteta am gasit-o aici, insa am folosit doar tehnica de impaturire si modelare, aluatul e cel de la lipiile turcesti, la care am adaugat bicarbonat de sodiu. E important sa intrati pe linkul reteti originale, pentru a vedea cum procedeaza autoarea.

Ingrediente pentru 6 bucati:

400 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand"

280 g apa clocotita

2 linguti ulei

1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

2 lingurite sare pentru aluat

cca 200 ml ulei pentru ungerea aluatului si a tigaii in care le coaceti

1 ceapa

400 g cartofi violet

4 linguti de ulei pentru pregatirea umpluturii

Curatati ceapa, o taiati marunt si o caliti pana se inmoiae in cele 4 linguri de ulei. Vuratati cartofi, ii taiati in doua sau sferturi si ii puneti la fiert in apa fara sare. Cand sunt fierti, aruncati toata apa, ii zdrobiti cu presa pentru cartofi. Adaugati sare, piper si ceapa calita cu tot cu ulei, amestecati pentru omogenizare.

Puneti in apa clocotita sarea si bicarbonatul, amestacti putin ca sa se dizolve. Adaugati peste premix cele 2 linguri de ulei, apoi apa clocotita si amestecati rapid cu o lingura, pana s-a formatt aluat. rasturnati pe masa pudrata cu premix, framantati cca 1 minut, apoi puneti bucata de aluat intr-o punga. Lasati aluatu sa se odihneasca 20 minute.

Dupa acest timp, scoateti aluatul din punga si il impartiti in 6 bucati, le modelati sub forma de bile si le lasati sa se odihneasca 10 minute.

Luati apoi o bila de aluat, o intindeti cu sucitorul cat mai subtire (cca 1 mm grosime sa aiba aluatul), folosindu-va mereu de premix ca sa nu sfasiati aluatul, o ungeti cu ulei pe toata suprafata( cu o pensula) si o impachetati in doua( va iese un semicerc). Ungeti si semicercul cu ulei si il impachetati ca sa va iasa un sfert de cerc. Ungeti supeafata cu ulei si il puneti pe o portiune de masa bine pudrata cu faina, cu fata unsa in sus. Procedati astfel cu toate cele 6 bile de aluat. Lasati-le sa se odihneasca inca 10 minute.

Ungeti acum masa de ucru cu ulei, luati un sfert de cerc si il puneti pe masa cu fata unsa in jos, deasupra sa fie acum fata pe care a stat pe premix. Intindeti usor cu degetele aluatul, puneti in mijloc o lingura cu varf cu umplutura de cartofi, apoi adunati marginile la mijloc. Faceti o bocceluta, partea care a fost adunata in sus o rasuciti putin, apoi o aplatizati . vedeti videoul Dnei Reghina, din linkul de mai sus. Intindeti apoi cu sucitorul cat mai subtire, insa fara sa rupeti placinta, sa iasa umplutura. Eu am reusit sa le intond cam pana pe la 3 mm fara probleme, aluatul se lucreza foarte usor.

In reteta originala, Dna reghina le-a prajit in tigaie in mult ulei, insa eu am uns tigaia cu pensula ca pentru clatite si asa le-am copt, la o temperatura medie, nivelul 7 la plita electrica.

Sunt minunate!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions