Hummus cu dovleac copt |
Scris de DrMan |
Reteta am preluat-o si adaptat-o de aici, arata totul atat de bine incat mi-am zis ca e musai sa incerc si aceasta varianta de hummus. A iesit o minunatie de hummus, clar a devenit varianta mea preferata. Ingrediente pentru 4 portii: 1 conserva de naut (240-250 g boabe fierte)- conserva in apa cu sare, fara conservanti 2 pumni de bucati dovleac placintar curatat de coaja - 150 g cantarite inainte de coacere jumatate de morcov mic taiat bastonase jumatate de ceapa taiata rondele nu foarte subtiri 2-3 ciuperci champignon brune taiate felii mai grosute jumatate de kapia sau gogosar, taiat feliute jumatate dovlecel micut taiat bastonase 1 capatana mica de usturoi zeama de la jumatate de lamaie ulei de masline 1-1,5 lingura tahini sare dupa gust Taiati mustatile la capatana de usturoi, dar lasati capatana intreaga. Puneti toate legumele in tava, pe hartie de copt, nu le amestecati intre ele, le asezati separate intre ele - dovleacul intr-o parte, feliile de morcov alt sector etc. capatina o puneti in mijlocul lor cu taietura in sus. Presarati sare si cca 2 linguri ulei de masline si dati la 200 grade Celsius pentru cca 30 minute. Cand dovleacul este copt, scoateti legumele pe un platou, scurgeti acum zeama din tava intr-o cescuta si lasati sa se raceasca nitel legumele. Intre timp, daca doriti un hummus mai fin - decojiti boabele de naut. Puneti intr-un vas nautul, putina sare, zeama de lamaie, stoaceti capatana de usturoi in vas, puneti bucatile de placintar, tahini si 50 ml ulei si blenduiti. Gustati si puneti dupa gust sare si ulei, in functie de cat de consistent va place sa fie hummusul. Eu nu am cantarit cat ulei mi-a intrat in total, intotdeauna pun dupa ochi. Asezati hummusul pe un platou, faceti pe deasupra lui valuri cu dosul lingurii si decorati cu legumele coapte. Picurati si zeama scursa din tava. Observatie - ceapa este pusa intre legume pentru a aromatiza acel amestec, insa nu este necesar sa o puneti peste hummus, e posibil sa va irite nitel colecistul. Puteti folosi doar feliile de morcov, ciupercute si ardei. Sau, faceti hummusul doar cu placintar copt simplu, fara alte legume asociate( in acest caz, daca nu ati pus nici capatana de usturoi la copt, adaugati la blenduire 1-2 catei usturoi). Eu am servit-o cu lipii turcesti. Delicios! |