Salata de boeuf |
Scris de DrMan | ||||||||||||||||||||||||
Nu exista masa de sarbatoare la romani fara platoul de salata de boeuf. O putem prepara oricand, e adevarat. Insa, sa intram in sarbatori fara salata de boeuf ar fi o blasfemie )))) Fiecare gospodina are secretele ei, a modificat reteta clasica dupa preferintele ei si ale familiei. Asa ca am auzit cateva variante de salata de boeuf. Ce este clar - dupa cum ii spune numele, ar trebui folosita carne de vita. Insa, tin sa va spun ca mie imi place mult mai mult cu carne de pui sau de curcan, mi se pare mult mai fin gustul. Aveti mai jos reteta salatei MELE de boeuf, nu am pretentia ca asa e reteta clasica. Insa, asa mi se pare mie cea mai gustoasa. Ingrediente pentru 1 platou mediu: 500 g cartofi violet 250 g carne de pui sau curcan 250 g morcovi 125 g pastarnac 100-125 g castraveti in otet 100-125 g gogosari in otet 100 g mazare fina fiarta Pentru maioneza: 2 oua fierte - doar galbenusurile date prin sita 2 galbenusuri crude cca 400 ml ulei de rapita 3-4 lingurite rase de mustar clasic de calitate 3-4 lingurite zeama de lamaie sare, piper Observatie: este esential ca muraturile (castravetii si gogosarii) sa fie de buna calitate. Eu nu cumpar din comert, imi pun castravetii dupa aceasta reteta si gogosarii cum vedeti aici. Ies dulci acrisori si dau un gust delicios salatei de boeuf. Prefer sa folosesc castraveti in otet pusi de mine, insa am observat ca iese foarte buna si cu castraveti in saramura, daca sunt crocanti si potrivit de acri. Puneti la fiert in apa clocotita (ca sa pastrati sucurile carnii) carnea, radacinoasele si un pic de sare. Cand sunt fierte (25-30 minute) le scoateti intr-o sita si le lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, le taiati cubulete. Puneti la fiert cartofii, in apa cu putina sare. Cand sunt fierti, aruncati apa in care au fiert, puneti apa rece si incepeti sa-i cojiti (se cojesc cand sunt foarte calzi). Dupa ce i-ati cojit, ii puneti la racit. Ii taiati cubulete mici doar dupa ce sunt bine raciti, altfel se zdrobesc. In timp ce se racesc cele de mai sus, tocati marunt (cubulete fine) castravetii si gogosarii. Ii puneti intr-o sita sa se scurga de zeama. Amestecati intr-un vas mare cubuletele de carne, morcovi, pastarnac, castraveti, gogosari si mazarea, potriviti de sare daca mai este nevoie. Cine doreste, poate sa puna si putin piper alb. Lasati vasul deoparte si faceti maioneza din cele 2 galbenusuri de la ouale fierte+2 galbenusuri crude+ zeama de lamaie+ mustarul +un praf de sare+cca 400 ml ulei. Eu o bat cu telul para sau cu mixerul. Presupun ca maioneza nu mai este un secret pentru nimeni. Pastrati 2-3 linguri maioneza pentru decor, restul o puneti peste ingredientele din vas, amestecati cu o paleta cu blandete ca sa nu le terciuiti. Lasati salata 2-3 ore la rece( acoperita cu folie), apoi o asezati pe platou si o decorati. E v-am pregatit si acest tabel in care aveti trecute proportiile dintre cartofi, carne si restul legumelor:
Pofta buna! |