Salata de cartofi copti cu cruditati marinate |
![]() |
![]() |
Scris de DrMan |
Este o reteta pe care am preluat.o de la Jamie Oliver. In reteta lui nu se pune fenicul la salata de cruditati marinate care va acompania cartofii copti, insa eu am pus si mi se pare mai gustoasa asa (am testat ambele variante). Pe cat e de simpla, pe atat e de gustoasa! Nu as fi crezut ca niste banali cartofi copti pot sa dea nastere la un preparat asa de savuros, un regal de texturi si arome. Ingrediente pentru 3-4 portii: circa 600 g cartofi mov, de marimea unui ou, alegeti cartofiori cat mai rotunzi 2-3 catei de usturoi in coaja( daca sunteti 4 persoane, puneti 4 catei, sunt grozav de gustosi copti in coaja) 2 morcovi medii 1/2 fenicul (facultativ) 1 legatura de ridichi 1 ceapa rosie micuta 1/2 legatura marar coaja de la jumatate de lamaie 1-2 lingurite otet de vin zeama de la un sfert de lamaie sare, piper rozmarin ulei de rapita, ulei de masline extravirgin Cartofii ii puteti prepara sub doua variante, in coaja sau curatati. 1. Spalati bine cartofii cu un burete special, folositi si o solutie pentru eliminarea pesticidelor de pe legume sau fructe, daca aveti prin casa asa ceva. Apoi ii puneti la fiert in apa cu 1 lingurita de sare, ii fierbeti 10 minute. Ii strecurati, ii puneti intr.un vas pentru cuptor, cu sare, piper, rozmarin (daca folositi), cateii de usturoi in coaja, doar zdrobiti putin. Ii tavaliti bine prin ulei si condimente si ii dati la cuptor la 200 grade Celsius, pentru 10-15 minute. Dupa acest timp, scoateti vasul din cuptor si cu o presa rotunda si plata pentru piure ii aplatizati (eu am folosit ciocanul de snitele, intre ciocan si cartof am pus niste folie de aluminiu impaturita de mai multe ori si apasam fiecare cartof cu ciocanul. Ideea este sa-i aplatizati putin, nu sa-i zdrobiti. Presarati acum pe ei si coaja de lamaie. Apoi bagati din nou vasul in cuptor, la 200 grade, pentru 15 minute, pe functie ventilatie (pentru a se rumeni frumos). Mie varianta aceasta imi place cel mai mult. 2. A doua varianta este de a curata cartofii de coaja, ii taiat in jumatati, apoi procedati la fel ca mai sus, doar ca nu mai este nevoie sa-i mai aplatizati cu ciocanul (nici nu ati mai putea, coaja ne ajuta sa nu ii zdrobim cand ii presam...). Practic, in cea de-a doua varianta faceti cartofii wedges. In timp ce cartofii fierb si stau la cuptor, marinati cruditatile. Taiati feliute foarte subtiri ridichile. Taiati ceapa si feniculul julien, foarte fin. Tocati mararul marunt. Cu un curatator de legume faceti felii fine(tagliatele) de morcov. Amestecati intr.un castron otetul, zeama de lamaie, uleiul de masline (eu pun la salate in amestec si ulei de rapita), puneti ceapa, feniculul, ridichiile si morcovul, puneti sare si piper, mararul, amestecati si lasati sa se marineze. Cum serviti: Puneti 2-3 cartofiori calduti in farfurie, deasupra o portie de cruditati marinate, presarati 2-3 picaturi ulei de masline. Observatie: la un alt Chef, am vazut ca punea pe cartofii prajiti/copti putina zeama de lamaie. Am vrut sa incerc si, cand am scos tava din cuptor, am pus putina zeama de lamaie peste 3 cartofi. Mi s-au parut si mai gustosi. Incercati si voi, vedeti apoi cum va plac mai mult, cu sau fara zeama de lamaie. Pofta buna! |