Acasă Reţete Aperitive / Salate Placinte cu branza coapte la tigaie

 

 

 

"Slăbeşti mâncând.
Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii"


Cartea poate fi gasita in librarii sau comandata online pe website-ul editurii Polirom.
De dr. Gabriela Man

 


 
Slabesti Mancand
Placinte cu branza coapte la tigaie Imprimare Email
Scris de DrMan   

Prima data am mancat aceste placinte in Ardeal, la soacra mea, care se tragea din zona Targului Lapus (Maramures). Ea le facea si cu aluat de post (fara ou si lapte), dar cele mai bune ieseau ca in aceasta reteta, cu 1 ou si cu lapte.

Umplutura cea mai folosita era branza de burduf amestecata cu cozi de ceapa verde si marar, insa le mai umplea si cu varza calita sau chiar cartofi.

Eu sunt topita de-a dreptul dupa acestea, umplute cu branza de burduf. Aluatul se face foarte simplu, am adaptat reteta de la Jamila, "Placinte cu branza in tigaie". Va sfatuiesc sa intrati in link, ca sa vedeti cum trebuie

sa formati placintele, care este tehnica.

Ingrediente pentru 6 bucati:

400 g premix pentru patiserie "Dr. Man" plus 3 linguri pentru framantat si modelat

1 ou

350 ml lapte

3 linguri ulei

10 g drojdie uscata de la Pakmaya

1-1,5 lingurite sare

Pentru umplutura:

600 g branza de burduf

1 legatura ceapa verde

1 legatura marar

Dizolvati drojdia in cateva linguri din laptele caldut pregatit, adaugati si 2 lingurite din premixul pregatit si lasati sa dospeasca 10 minute.

Faceti o adancitura in premixul pregatit, puneti maiaua, jumatate din lapte, oul, incepeti sa amestecati cu o lingura. Adaugati si sarea, puneti restul de lapte si amestecati cu lingura ca sa formati aluatul. Adaugati acum si uleiul si framantati cu paletele spirala ale mixerului pana se desprinde aluatul de marginile castronului, circa 3-4 minute. Puteti framanta si cu mana, dar eu ma descurc mult mai bine cu mixerul, imi ies aluaturile mult mai bine.

Puneti o lingura de premix pe masa de lucru, rasturanti aluatul din vas si framantati pe masa pana incorporati tot premixul (circa 1 minut). Puneti apoi aluatul intr.un vas uns cu ulei si lasati 40 minute sa creasca (acoperiti vasul cu folie alimentara).

Pregatiti umplutura: tocati marunt cozile de ceapa verde si portiunea verde deschis (nu folositi partea alba), tocati marunt mararul si apoi le amestecati cu branza de burduf.

Cand aluatul a dospit, ilrasturnati pe masa, il faceti un sul mai gros pe care il impartiti in 6 bucati. Acoperiti bucatile cu folie alimentara si le lucrati pe rand.

Intindeti dintr-o bucata un cerc de marimea unei farfurioare de desert, de grosime circa 2-3 mm. Puneti in mijloc o lingura mare cu varf de umplutura, aduceti marginile spre centru, ca sa formati o bila de aluat umpluta (vedeti tehnica in linkul de mai sus). Apoi intindeti din nou foaie rotunda, tot cu grosimea de 2-3 mm. Lucrati usor, cu grija, pudrati bine cu premix cand intindeti placinta finala, ca sa o puteti intinde fara sa se faca sparturi.

Se coc 12-13 minute, la foc mic spre mediu (120 grade Celsius), 6-7 minute pe o parte, 5-6 minute pe cealalta parte. Ungeti tigaia cu o pensula data prin ulei, folositi o tigaie antiaderenta.

Dureaza ceva ca sa le coaceti, dar va asigur ca merita efortul.

Sfat: folositi toata branza de burduf, aluatul este destul de consistent, datorita premixului bogat in fibre si proteine. Va chinuiti putin ca sa iintindeti fara sa rupeti placintica, dar e un aluat elastic si veti reusi. Altfel, riscati sa aveti mai mult aluat decat umplutura. Plus, intindeti placinta subtire, 2-maxim 3 mm.

Pofta buna!

 
Copyright © 2020 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions