Falafel din bob |
Scris de DrMan |
Nu sunt o foarte buna cunoscatoare a gastronomiei orientale, inteleg insa ca falafelul adevarat se face din bob cu naut, sau chiar doar bob. Posibil sa fie adevarat, posibil sa nu, important este doar ca am incercat varianta aceasta de falafel doar din bob si este muuult mai gustos decat varianta preparata cu naut. Ingrediente: 250 g bob nefiert (uscat sau congelat) 1 praz micut sau 1 legatura mica de ceapa 1 legatura mare de patrunjel verde 2 catei usturoi 1 felie de telina cruda( facultativ, face chiftelutele mai pufoase) o mana de rucola (facultativ) cateva fire de menta verde( facultativ, inteleg ca in falafelul egiptean se pune) 1/2-1 lingurita sare 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu piper condiment pentru falafel( am gasit gata preparat, contine coriandru si chimion macinate) 1 lingura premix patiserie "Dr. Man" sau faina de naut Bobul trebuie sa fie foarte bine hidratat. Daca aveti bob uscat, acesta se hidrateaza greu, e bine sa-l lasati in apa de pe o zi pe alta (il puneti in apa calda si uitati de el pana a doua zi). Cel congelat, verde si proapat cules, necesita cca 4 ore pentru hidratare. Puneti toate ingredientele cu exceptia condimentelor si fainii de legat compozitia (ultimul ingrediente adaugat la lista) intr-un robot sau blender performant si macinati cat puteti de marunt. Puteti adauga 2-3 linguri de apa, ca sa facilitati macinarea. Pentru cei care aveti masina de tocat carne - iese o pasta foarte fina daca tocati amestecul prin sita mica, mie asa imi place cel mai mult. Cand este gata amestecul, adaugati faina de naut sau premixul, potriviti de sare, adaugati condimentele si lasati sa se odihneasca jumatate de ora. Incingeti o tigaie cu ulei mai mult, nu neaparat baie de ulei, dar sa fie ulei cam pana la 2 cm. Incingeti uleiul la temperatura medie, la 160 grade Celsius, daca aveti plita la care sa reglati temperatura in grade. Chiftelutele se pun in tigaie cu ajutorul unei linguri, aplatizati putin tot cu lingura si prajiti pe ambele fete pana ce devin maronii. Le scoateti pe prosoape de hartie. Se servesc cu lipii libaneze, sos de iaurt cu menta, salata de rosii si castraveti. Eu am facut lipii libaneze, reteta aici, apoi le-am taiat in 2, ca sa iasa 2 "plicuri", in care am pus falafel taiat felii, salata de rosii si castraveti, la final am dres cu 2 lingurite de tahini facut in casa. Sunt delicioase! Pofta buna! |