Rosti cu smantana si icre de pastrav |
Scris de DrMan |
Rosti sunt niste chiftelute de cartofi, pe cat de simple, pe atat de gustoase. Pot fi preparate fara albus, si atunci sunt de post. Pot fi preparate cu cartofi fierti sau cruzi. Eu am incercat toate variantele, cele mai gustoase mi se pare ca ies cu reteta de mai jos. Ingrediente pentru 6 bucati, practic 3 portii: 450-500 g cartofi mov cruzi (sa va rezulte dupa curatare 400-420 g) 3/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper 1 albus 2 linguri smantana grasa (20% grasime) 2 lingurite icre de somon sau de pastrav cateva fire de marar verde 2-3 linguri ulei de rapita Se curata cartofii de coaja, se dau pe razatoarea mare. Se pune sarea peste ei si se lasa circa 20-30 minute. Se storc bine, se adauga piperul si albusul, se amesteca. Incingeti bine tigaia si puneti ulei cat sa fie unsa foarte bine (veti mai adauga in timpul prajirii). Faceti chiftelute cu mana, le aplatizati putin, le puneti in tigaie si mai aplatizati putin cu lingura. Trebuie sa fie o grosime mai mica de 1 cm, pentru a putea sa sa coaca bine si in interior, dar nici foarte subtiri - ca sa nu fie prea uscate.. Le prajiti la foc mediu, cand vedeti ca se vad marginile prajite, intoarceti chiftelele (adaugati putin ulei la aceasta operatiune, chiftelele absorb bine uleiul). Un rosti perfect e crocanta in exterior si moale (amidonoasa, ca un cartof copt) in interior. Le mai coaceti 2-maxim 3 minute si le scoateti pe hartie absorbanta. Inainte de prajire, daca vedeti ca a mai lasat lichid compozitia, aruncati acel lichid (va ajutati de maini, presati compozitia de marginea castronului si scurgeti in chiuveta). Tocati marunt 3-4 fire marar si le amestecati in smantana. Se servesc calde sau reci la putin timp dupa preparare. Se pune pe fiecare rosti 1 lingurita de smantana (aromatizata cu marar) si se presara peste ele icre de somon sau de pastrav. Personal, le ador! ÂÂ |