Zacusca de fasole boabe |
Scris de Gabriela Man |
E o zacusca delicioasa, as spune ca imi place mai mult decat varianta clasica cu vinete. E nitel migaloasa, cam ca orice zacusca, insa chiar merita efortul. Ingrediente: 600 g fasole boabe alba uscata 2,5 kg ardei kapia si/sau gogosari 1 kg ceapa 1 kg morcov 300 ml ulei rapita 1 litru suc de rosii piper macinat, 3 foi de dafin, sare 3-4 crengute cimbru verde, legate in manunchi cu ata, pentru aromatizare( facultativ) Lasati fasolea sa se hidrateze de seara pana a doua zi. Aruncati apa, o puneti la fiert. Lasati sa fiarba 2-3 minute, apoi aruncati prima apa si o puneti din nou la fiert( eu adaug la fiert 1 morcov intreg, o bucata telina, 1 pastarnac si o ceapa intreaga). O fierbeti complet, apoi strecurati fasolea boabe. Jumatate din cantitate o zdrobiti cu dispozitivul pentru facut piure de cartofi sau cu o furculita. Coaceti ardeii, ii curatati. Dati morcovii prin razatoarea mica (eu am o razatoare electrica Ariete, extrem de utila in perioada prepararii conservelor). Dati prin robot ceapa si o puneti la calit in ulei. Adaugati putina sare, ca sa isi lase lichid. Dupa 5 minute adaugati o ceasca de apa si lasati sa fiarba acoperit circa 15 minute. Adaugati morcovii si lasati la inabusit inca 15 minute, eventual mai picurati apa, daca amestecul risca sa se arda. Adaugati ardeii dati prin robot, sarea, piperul, dafinul si lasati sa fiarba la foc mic circa 20 minute (pana isi scad lichidul). Adaugati sucul de rosii, lasati inca 15-20 minute la fiert. Adaugati fasolea boabe si fierbeti la foc mic pana zacusca este gata, amestecand destul de des in aceasta etapa. Opriti focul si lasati 2-3 minute, sa se mai aseze. Puneti in borcane sterilizate, capaciti si intoarceti borcanele sa stea 3-4 minute pe capac. Sterilizati conservele la cuptor, pentru o rezistenta mai buna: puneti borcanele in tava si le bagati in cuptorul rece, setati 140 grade Celsius si porniti cuptorul. Cand s a atins temperatura de 140 grade, setati un timp de 30 minute. *Observatii: a) eu sterilizez borcanele si capacele in cuptor si inainte de a pune un preparat pt iarna in ele. Le clatesc bine cu apa, le pun in tava cuptorului, cu gura in sus. Pornesc cuptorul la 150 grade si le las 15 minute. Apoi, opresc cuptorul, intredeschid usa cuptorului si le las sa se raceasca. Procedez asa pentru orice tip de conserva; b) fierb fasolea inainte de a incepe zacusca si pastrez din apa folosita la fierberea fasolei; atunci cand am nevoie sa completez putin lichidul, folosesc din aceasta apa( de exemplu la calirea cepei). La puneti intr-o patura si le lasati sa se raceasca acoperite, pana a doua zi. Pofta buna! |