Harissa - pasta de ardei iuti |
Scris de Gabriela Man |
Harissa este o pasta de ardei iute care se prepara in tarile din zona Africii de Nord, precum Alger, Maroc si Tunisia. Gustul este dulce acrisor si este extrem de picanta! Insa mie personal mi se pare delicioasa! O puteti consuma ca atare, bucatele de lipii e care le ungeti putin cu aceasta pasta, o puteti asocia la o friptura , fie varianta simpla, fie in combinatie cu maioneza (iese un sos picant). Reteta am preluat-o de aici.Intrati si in link, e video cu prepararea si va poate fi foarte util. Puteti sa o faceti doar din ardei iute, insa combinatia cu ardei kapia mai ia din iuteala. Se pastreaza foarte bine in camara, va tine chiar si un an. Pe blogul d eunde am luat reteta ni se spune sa folosim manusi cand scoatem semintele din ardeii iuti, insa va spun cinstit ca eu nu am folosit. Am incercat sa ma misc repede. Ingrediente pentru 4 borcane a cate 250 g: 1 kg ardei iuti rosii 0,5 kg ardei kapia 2 capatani de usturoi 200 ml otet de 9 grade (eu folosesc produs de Raureni), puteti folosi otet de mere - eu am pus 170 ml 100 ml ulei (de masline sau d erapita, sau combinatie intre ele) 0,5-1 lingura cumin (chimion) 1 lingurita piper sare coriandru macinat Taiati ardeii iuti pe jumatate si cu o lingura scoateti semintele. Apoi ii taiati patrate mai mici, ca sa poata fi bine blenduiti. Daca doriti ca pasta sa fie ceva mai iute, taiati cativa ardei cu tot cu seminte. Ii puneti intr-un vas, adaugati otetul, cateii de usturoi si blenduiti sa iasa o pasta.Puteti sa dati ardeii si la robot. Curatati de seminte si ardeii kapia, ii tocati patratele, apoi ii blenduiti si pe acestia. Puneti intr-o cratita (eu am folosit wok) uleiul, adaugati ardeiul kapia, ardeiul iute, amestecati, adaugati si condimentele (sare, coriandru, piper, cumin) si lasati sa scada pana devine o pasta groasa. Luati de pe foc, lasati sa se raceasca putin circa 5 minute, o puneti in borcane sterilizate, acoperiti cu ulei de masline (ca sa sigilati), infiletati capacele. Inveliti borcanele intr-o patura si lasati-le sa se raceasca acoperite. Pofta buna! |