Lipii indiene cu verdeata si cartofi - de post |
Scris de Gabriela Man |
Acestor lipii li se spune "bathua paratha" deoarece sunt preparate cu o planta des folosita in bucataria indiana, numita "bathua". Am intrebat o draga prietena, care imi trimite aceste retete, cu ce as putea sa o inlocuiesc si aceasta mi-a zis ca seamana cu spanacul, sau, ma rog - spanacul ar putea fi un bun inlocuitor. Pot sa va spun ca, desi nu agreez deloc aroma de chimion, garam masala, care chiar are chimion in compozitie, m-a cucerit! Eu le-am facut de aceasta data cu stevie, aveam in casa o legatura mare. Reteta am preluat-o de aici, si am adaptat-o. Ingrediente pentru aluat (pentru 4 lipii maricele): 250 g premix pentru patiserie "Dr Man" 230-240 ml apa la temperatura camerei sare dupa gust Ingrediente pentru umplutura: circa 200 g cartofi dulci sau cartofi mov (un cartof dulce mare potrivit ,sau 2 cartofi mov ,daca sunt mai micuti) fierti in coaja 1 legatura stevie sau spanac (sau orice alta verdeata credeti ca ar mai merge) 1 ceapa micuta (eu am avut esalota micuta, puteti si o jumatate de ceapa medie) 1 ardei iute verde 1 lingurita boia dulce 1 lingurita garam masala (gasiti la bacaniile orientale, gasiti si pe net) sare dupa gust 2-3 linguri de premix patiserie pentru modelat lipiile 2-3 linguri ulei de rapita pentru prajit lipiile Amestecati premixul cu sare si cu apa, trebuia sa va iasa un aluat destul de usor de framantat, mult mai moale decat cel de paine, il framantati pe masa de cateva ori (ca pe taiteii de casa), apoi il lasati sa se odihneasca circa 30 minute (acoperit cu o folie). Opariti 2-3 secunde verdeata pe care doriti s-o folositi. Decojiti cartofii, ii zdrobiti; adaugati verdeata bine stoarsa, taiata marunt, esalota, ardeiul iute tocat marunt si condimentele. Sarati dupa gust. Impartiti aluatul in bile, le intindeti usor , puneti in mijloc umplutura, adunati varfurile in centru si incercati sa inchideti bine "saculetul", apoi intintedi cu grija lipii. Initial eu am intins un pic lipia cu degetele, sa incerc sa distribui cat mai bine umplutura in interior, apoi am pus sucitorul in actiune :) Prajiti in tigaie antiaderenta cu putin ulei de rapita, la foc moderat. Intrati pe linkul dat sa vedeti pasii fotografiati. Pofta buna!   |