Paratha (lipii indiene) cu legume |
Scris de Gabriela Man |
Minunate! Pot fi servite reci sau calde cu cas,cascaval,feta, cu castraveciori murati (sau sos de iaurt) sau pur si simplu cu unt. Se pastreaza moi si dupa racire. Reteta am preluat-o de aici. Intrati sa vedeti procesul prepararii, sunt fotografii facute pas cu pas. Practic aluatul poate fi facut cu orice fel de legume, eu am ales sa pun si cartof dulce pentru un plus de amidon care sa-mi lege aluatul. Ingrediente folosite de mine: o mana de mazare congelata (circa 60 g) o mana de fasole verde congelata (60 g) 1 cartof dulce mediu (cca 100 g) 4 buchetele de conopida congelata (120-130 g) 100 g spanac congelat (3 cilindri) 1/2 legatura patrunjel sau coriandru 220-230 g premix pentru patiserie "Dr Man - slabesti mancand" 2 linguri ulei de rapita 2 linguri ulei de cocos pt uns lipiile 1/2 lingurita sare chimen macinar o bucatica mica de ghimbir ras (1 lingurita razatura) sau praf de ghimbir macinat coriandru macinat garam masala boia de ardei dulce sau chilly iute asafoetida (un condiment specific indian, il gasiti pe Pastai de Vanilie )
Fierbeti in apa sau dati la aburi fasolea,mazare,conopida. Fierbeti cartoful dulce. Lasati-le sa se raceasca, apoi le zdrobiti. Adaugati spanacul decongelat, patrunjelul (sau coriandrul) si ghimbirul. Adaugati si restul condimentelor. Adaugati 180-200 g premix pentru patiserie, apoi rasturnati pe masa pudrata cu faina si framantati cat sa iasa un aluat moale, nelipicios. In total va intra cam 200-220 g premix in aluat (depinde de consistenta piureului de legume). Am facut doua tipuri de lipii, cu un aluat mai moale si in altele in care am adaugat premix cat sa fie o idee mai ferm. Mi-au placut mai mult cu premix mai putin (adica o consistenta ca a aluatului de galuste cu prune). Intindeti lipii subtiri. Le coaceti in tigaie antiaderenta, fara ulei; putin pe o parte, le intoarceti, pulverizati cu un spray ulei de cocos sau il aplicati cu o pensula; intoarceti lipia, ungeti si pe partea cealalta. Le intoarceti de 2-3 ori in timp ce se coc, focul sa fie mic. Pofta buna!
|