Acasă Reţete Aperitive / Salate Falafel - chiftelute de naut
Falafel - chiftelute de naut Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Falafelul e o chifteluta de naut foarte populara in Orientul Mijlociu.

Reteta am preluat-o de aici, de pe Jamila Cuisine, va sfatuiesc sa intrati sa vizualizati pasii (e o reteta video detaliata). Insa, eu am adaptat putin reteta, m-am inspirat si din sfaturile lui Chef Rafael Nadal (el pune putina telina cruda, pentru a obtine niste chiftelute mai pufoase si adauga apa, tot pe acelasi principiu).

Incredibil de gustoase! Mi se par mult mai gustoase decat falafelul servit pe la restaurante cu specific arabesc si chiar se prepara usor.

Ingrediente:

  • 400 gr naut uscat pe care il veti hidrata 15-18 ore
  • 2 cepe medii taiate sferturi
  • 3-4 legaturi mici de patrunjel sau 2 legaturi mari
  • 3 catei de usturoi( Chef Nadal pune, Jamila nu)
  • 1 bucata de telina cruda de cca 80 g( o felie de marimea celei pe care o puneti la o supa)
  • 1,5 lingurita de sare
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
  • 1-2 linguri rase de faina de naut, sau de quinoa sau de premix pentru patiserie "slabesti mancand"
  • 2 lingurite de coriandru
  • 2 lingurite de chimion (eu nu am avut coriandru si chimion, am pus 2 lingurite condiment special pentru falafel, cumparat din comert)
  • 100-200 ml apa rece
Nautul il puneti in apa la hidratat 15-18 ore. Cand este hidratat, il scurgeti si il folositi ca atare, sau il decojiti (ies chiftelute mai fine si mai usor de digerat, dar nu este etapa obligatorie).
Amestecati intr-un vas nautul, cepele taiate mare, patrunjelul taiat mare, usturoiul si telina cruda. Apoi dati-le prin blender, sa devina o pasta, sau dati-le prin masina de tocat, sita fina. Eu le-am dat prin robot, apoi le-am blenduit in 2 etape (am dat amestecul in doua, ca sa nu fortez blenderul vertical. In fiecare jumatate de amestec am pus 100 ml apa rece). Daca dati amestecul prin masina de tocat nu mai e nevoie de atata apa, cca 100 ml vor fi suficienti.
Amestecati compozitia rezultata cu sarea, condimentele, bicarbonatul, faina de naut/quinoa sau cu premixul pentru patiserie. Acoperiti vasul cu folie de celofan si lasati compozitia sa se odihneasca 1 ora.
Modelati chiftele pe care le prajiti in ulei de rapita/turte masline/rapita plus turte masline. Se prajesc in putin mai mult ulei, la circa 160-180 grade Celsius(un foc mediu). Nu e nevoie chiar de baie de ulei, dar nici tigaia acoperita cu o pelicula fina. Oricum, nu isi trag ulei decat fix cat le trebuie. Cand sunt gata le scoateti pe servete de hartie.
Pofta buna!
 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions