Salata de vinete cu dovlecei |
Scris de Gabriela Man |
Sincer, nu mai retin cine m-a invatat sa inlocuiesc maioneza, pe care frecvent o adaugam in salata de vinete coapte, cu dovlecel fiert. Insa, de la prima incercare m-am declarat atat de multumita de rezultat incat de ani buni nu mai prepar salata de vinete decat in acest mod. Dovlecelul ii conconfera un gust usor dulce si multa finete.
Avem nevoie de: 2 vinete mari un dovlecel mediu 1 ceapa medie 100-150 ml ulei de rapita (recomand in amestec cu 1-2 linguri ulei de masline extravirgin de calitate) sare Coaceti vinetele pe flacara aragazului sau pe grill, curatati-le si lasati-le sa se scurga 30-40 minute pe un tocator usor inclinat. Taiati dovlecelul in felii groase de 4-5 cm si il fierbeti in apa clocotita 10-15 minute (curatat de coaja). Lasati-l sa se scurga pe o sita de inox( scoateti casuta samburilor dupa fierbere, aceasta retine multa apa si inmoaie prea tare salata).. Observatie: puteti sa nu curatati dovlecelul de coaja, mai ales daca e fraget, insa salata va avea o tenta verzulie. Tocati la blender vinetele si dovlecelul, adaugand ulei dupa gust (sa devina ca o crema mai groasa), potriviti de sare. Adaugati ceapa tocata marunt. Puteti adauga ceapa si odata cu vinetele si dovlecelul, la blender. Unele persoane adauga si 1-2 catei de usturoi pisati, mie imi place si aceasta varianta. Serviti cu felii de paine "Slabesti mancand" prajite.
Pofta buna! |