Acasă Reţete Aperitive / Salate Pateuri cu ciuperci
Pateuri cu ciuperci Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

pate_ciuperciExtrem de usor de preparat, gustoase – pot reprezenta cu succes pachetelul pentru cursuri, birou, etc. Pot fi preparate cu diverse umpluturi – carne, legume maruntite si inabusite, branza sarata etc.

Puteti sa congelati pateurile gata facute, fara a le unge cu galbenus. Inainte de a le coace: le scoateti din congelator, le ungeti cu galbenus diluat cu putina apa, le coaceti la 175 grade Celsius.

Reteta preluata si adaptata de la Jeni Stancu, Rm. Valcea.

Aluat:

200 g premix patiserie “Slabesti mancand”

200 g branza proaspata de vaci

200 g unt 82% grasime sau unt plus untura de porc( 100 g unt echivaleaza cu 70 g untura) - de exemplu 100 g unt plus 70 g untura)

Sare( cca 3/4 lingurita)

Se da la robotul cu cutite premixul cu grasimea si sarea, scurt, pana se face ca un nisip umed. Se adauga branza de vaci si pornim robotul pana devine aluat, nu mult timp, nu dorim sa activam glutenul. Se scoate pe folie alimentar, facem un dreptunghi de circa 1,5 cm grosimea foii si dam la frigider pentru cateva ore bune( ideal ar fi minim 24 ore; sunt persoane care il lasa si 2-3 zile, aluatul se fragezeste de la fermentii din branza de vaci).

Dupa ce l-ati scos din frigider il intindeti foaie de 0,5 cm grosime si il impaturiti o data astfel: aduceti treimea aluatului din stanga la mijloc, apoi cea din drepta la mijloc, peste portiunea adusa din stanga; apoi de jos pana la mijloc si treimea de sus peste cea de jos - impaturirea clasica de foetaj). Il acoperiti cu folie si il lasati la odihna 10-15 minute. Apoi il intindeti foaie de cca 0,4-0,5 cm si decupati patrate pentru a face portofelele.

Umplutura de ciuperci:

200 g ciuperci proaspete, taiate marunt

1 ceapa micuta tocata marunt

Marar sau patrunjel verde

Sare

Puneti ceapa la calit cu 1 lingura de apa. Cand s-a inmuiat, adaugati ciupercile, sare,  si lasati-le pana scade zeama pe care o lasa. La final adaugati marar sau patrunjel verde tocat. Lasati la racit.

Intindeti aluatul si taiati patrate (cu latura de circa 12 cm). Puneti 1 lingurita de umplutura si lipiti marginile sa va iasa un triunghi (lipiti cu degetele, din aproape in aproape). Eu ung marginile cu o pensula cu putin albus pentru a nu permite desfacerea pateurilor in timpul coacerii.

Puneti pateurile pe tava de copt acoperita cu hartie de copt. Le ungeti cu 1 galbenus de ou diluat cu 1 lingurita de apa, apoi le intepati de 2 ori cu furculita pe suprafata (sa permitem aburile sa iasa in timpul coptului).

Dati la cuptorul incins la 180-190 grade Celsius, circa 30-40 minute (pana capata o culoare aurie). Timpul de coacere depinde de marimea triunghiurilor.

Pofta buna!

 
Copyright © 2025 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions