Acasă Reţete Aperitive / Salate Pască cu spanac
Pască cu spanac Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

pasca_spanac

Reţetă preluată şi adaptată din revista "Secretele bucătăriei", nr. 5/2006

Pentru o formă cu diametrul cuprins între 24 şi 26 cm.

O pască aperitiv gustoasă, foarte uşor de preparat şi cu gustul de primăvară caracteristic preparatelor pascale.

 

Aluat

350 g amestec de făinuri pentru patiserie "Slăbeşti mâncând"

12,5 g drojdie proaspătă (12 cub mic drojdie proaspătă)

185 ml ulei de măsline (pomace, nu extravirgin)

150 ml apă minerală

un praf de sare marină

 

 

 

 

Dizolvaţi drojdia în 1 lingură apă caldă şi lăsaţi câteva minute să înceapă să dospească.

Amestecaţi 250 g amestec de făinuri cu sarea, drojdia, 60 ml ulei şi apa minerală. Frământaţi cu paletele spirală ale mixerului (paletele pentru aluat) până se desprinde aluatul de marginile vasului şi se deschide uşor la culoare (cam 10 minute).

Lăsaţi-l să se odihnească 15 minute.

Amestecaţi cei 125 ml ulei rămas cu 100g amestec de făinuri (rămase din cantitatea pregătită).

Întindeţi aluatul în foaie mare şi ungeţi-l pe toată suprafaţa cu pasta de făină si ulei. Nu este nevoie sa folosiţi toată cantitatea de pastă rezultată, intindeţi in strat subţire.

Rulaţi ca pe o ruladă.

Ungeţi cu pastă de făina cu ulei o laterală a ruloului rezultat, de la un cap la altul, şi apoi împachetaţi ruloul ca un melc (să rezulte un cerc format din spirală).

Mai lăsaţi să se odihnească 15-20 minute.

Încingeţi cuptorul la 175 grade Celsius.

 

Umplutura

500 g spanac opărit şi tocat uşor (nu foarte mărunt)

2 cepe

1 căţel usturoi

2 linguri ulei de măsline pomace

150 g caşcaval ras

150 g smântână fermentată 12% grăsime

4 ouă

sare, piper, nucşoară

1 gălbenuş de ou pentru uns suprafaţa tartei

 

Inmuiaţi pe foc ceapa şi usturoiul tocate fin în ulei de măsline.

Adăugaţi spanacul şi lăsaţi să se călească puţin. Apoi lăsaţi să se răcească amestecul.

Între timp bateţi spumă albuşurile de la cele 4 ouă, adăugaţi gălbenuşurile şi mai bateţi puţin.

Adăugaţi la compoziţia de spanac răcită cascavalul ras, smântâna, piper, nucşoară, sare marină, amestecând uşor cu o paletă.

La final adăugaţi ouăle bătute spumă, amestecând uşor cu paleta.

 

Întindeţi aluatul în foaie rotundă, mai mare ca forma în care veţi coace pasca.

Aşezaţi aluatul în formă, cu marginile răsfrânte peste marginile formei.

Aşezaţi umplutura şi acoperiţi cu marginile aluatului, pe care le aduceşi spre mijloc.

Din puţin aluat decupat de pe margine faceţi 2 cilindri răsuciţi pe care îi aşezaţi în cruce pe pască.

Ungeţi cu gălbenuş diluat cu puţină apă.

Coaceţi la 175 grade Celsius până capătă o culoare rumenă, aproximativ 45 - 55 minute.

 

Poftă bună!

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions