Plăcintă cu carne |
![]() |
![]() |
Scris de Gabriela Man |
O placinta-aperitiv gustoasă şi săţioasă, simplu de preparat. Eu am copt-o intr-o forma rotunda de sticla termorezistenta cu diametrul de 26 cm, dar merge si la un diametru un pic mai mare( chiar 28 cm), pentru ca aluatul creste la copt si face foite-foite. La forma de 26 cm au iesit marginile destul de groase, deci aluatul ar mai fi putut fi intins. Insa, e un aluat grozav de gustos, spuneam candva ca e placinta la care nu aruncam marginile pentru ca sunt cele mai gustoase :)) Am uns forma cu unt ghee, am scos placinta destul de usor din forma. Puteti sa puneti o hartie de copt si nu mai ungeti forma cu nimic. Daca doriti sa o faceti in tava dreptunghiulara de 35x22 cm, dublati cantitatile( si pentru aluat, si pentru umplutura). Daca faceti cantitati duble, puteti face placinta chiar in tava cuptorului, cand intindeti foile pentru pus in tava trebuie sa ramaneti cu o grosime de cca 2-3 mm. Umplutura: 700 g carne de vită tocată, am folosit ceafa de vita 2 cepe mai mici - in total 150-160 g ceapa 1 ou mare 3-4 linguri ulei Sare - 2 lingurite Piper proaspat macinat Boia de ardei dulce si/sau iute *Observatie: eu am pus 1 lingurita dintr-un amestec de condimente pe care mi l-am preparat eu, ca sa am pentru placintele cu carne( nu pentru sarmale, chiftele etc, nu contine cimbru, pentru ca nu imi place cimbrul in placinta cu carne) Amestec de condimente pentru placinta cu carne: 2 lingurite piper 1 lingurita boabe de coriandru 4 bobite mici sau 3 bobite mari enibahar 3 lingurite boia dulce 1-2 lingurite fulgi chilli turcesti( nu sunt foarte iuti) 0,5 lingurita seminte de fenicul( ador aroma lor, nu e obligatoriu sa le puneti) 0,25 lingurita( un sfert lingurita) scortisoara - facultativ, mie imi place o usoara tenta de scortisoara in umplutura cu carne de vita Le-am macinat fin pe toate in rasnita pentru cafea. Am folosit 1 lingurita din amestec la cele 700 g carne. Tocati ceapa si o caliti usor in ulei, cu un praf de sare, pana devine sticloasa. Adaugati carnea tocata si prajiti la foc mic, pana se evapora apa. Lasati sa se raceasca. Cand s-a racit, amestecati carnea cu oul, puneti sare si condimente dupa gust. Eu am dat-o prin tocator, inainte de a adauga oul, ca sa o fac pasta. Motiv pentru care nici ceapa nu am taiat-o fin, stiam ca o sa mai maruntesc pasta de carne. Sfat: nu cumpăraţi carne gata tocată. Luaţi carne de vită bucată întreagă şi rugaţi vânzătorul să o macine direct în faţa Dumneavoastră. Ideal ar fi să o mai daţi acasă o dată prin maşina de tocat carne (să fie mai fină umplutura), sau procedati cum scriu in paragraful anterior. Aluat: 225 g premix patiserie „Dr. Man” 12,5 g drojdie proaspătă( jumatate de pachet de 25 g) 55 g ulei 150 g apă minerală 1 lingurita otet de mere 1 lingurita sare marina 0,5 lingurita aluloza Frecati drojdia cu aluloza, apoi o dizolvati cu 1 lingura de apa calduta. Lasati 10 minute, ca sa se activeze( face o spuma usoara). Faceti o gropita in premix, puneti drojdia, mai mult de jumatate din apa minerala, otetul si incepeti sa amestecati cu o spatula. Adaugati uleiul, amestecati. Puneti sarea( o imprastiati peste tot, nu o puneti intr-un singur loc) si restul de apa minerala, amestecati si apoi - fie framantati la mana, fie puneti la robot( ca mine) si framantati bine( 5 minute la robot si mixer, cam 10 minute manual). Il puteti framanta si cu paletele spirala ale unui mixer, e un aluat destul de moale). Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei si lasati 20-30 minute, acoperit cu folie sau o casca de dus de unica folosinta, ca sa dospeasca putin. 20 minute daca e vara, 30 minute pe vreme putin mai rece. Pasta de uns aluatul: 50 g premix "Dr. Man" 55 g ulei Le amestecati. Faceti pasta cand ati pus aluatul la odihna. Dupa ce aluatul a dospit putin, intindeti o foaie dreptunghiulara de circa 50 cm cu 35 cm. Sa fie destul de subtire, de cca 2 mm. Masa o ungeti cu putin ulei, cu palmele. Si sucitorul il ungeti cu ulei, cu palmele. Puneti gramajoare din pasta pe toata suprafata si intindeti pasta peste tot, cu palmele, mergeti pana in marginea aluatului. Rulati pe lungime, apoi impartiti ruloul in doua bucati, o bucata sa fie un pic mai lunga( e cea care va sta la baza placintei si veti avea nevoie sa o urcati putin pe peretii formei). Sigilati putin capatul unde a fost taietura, apoi faceti un melc din fiecare jumatate de rulou( bagati sub melc capatul care ar ramane liber dupa rulare). Lasati cei doi melci de aluat sa mai stea, acoperiti cu folie sau cu un vas mai mare, inca 15-20 minute. Dupa acest timp, intindeti melcul mai mare sub forma de cerc, il puneti in forma rotunda, sa aveti si margini urcate pe peretele formei, margini de 3-4 cm. Puneti umplutura de carne. Intindeti si al doilea melc, il puneti peste umplutura si sigilati marginea placintei( uniti capacul cu marginea ridicata pe peretele formei). Ungeti cu un galbenus diluat cu lapte si faceti orificii de iesire a aerului in timpul coacerii - intepati cu furculita pe toata suprafata, sau taiati feliile de placinta( dar nu mergeti cu cutitul pana la aluatul de pe baza) sau faceti niste taieturi pe suprafata. Puteti presara susan, mac. Coaceti la 190 grade, pe primul nivel de jos, primele 5-6 minute, apoi scadeti la 175 grade si coaceti pana se rumeneste frumos - asta inseamna cca 30 minute per total. O lasati 5 minute in tava, apoi o scoateti pe un gratar, ca sa se raceasca. Se taie dupa racire. Cand fac placinta dreptunghiulara, modelez altfel aluatul. Intra putin mai multa pasta, motiv pentru care o fac din 66 g ulei + 60 g premix. Dupa ce aluatul a dospit, il impart in doua bucati. Intind foaie dreptunghiulara din prima bucata; ung foaia, apoi aduc lateralele in centru( lucrez pe latura lunga a dreptunghiului); evident, nu merg cu pasta pana in capat, pe laterale, pentru ca oricum acestea vor veni indoite peste pasta; dupa ce le-am adus la mijloc, una langa alta, ung toata partea dreapta, apoi aduc partea stanga peste cea dreapta( ca si cand as inchide o carte); ung apoi dreptunghiul format si pliez prin "rostogolire", bucata de aluat pe care o impachetez succesiv va avea lungimea de cca 15 cm. Mi se pare ca iese mai gustos aluatul si mai crocant. Procedez la fel si cu cel de-al doilea aluat, le las 20 minute sa se odihneasca( acoperite cu folie), apoi intind si coc. |