Reteta preluata si adaptata de la Jeni Stancu, Rm. Valcea.
Blat:
6 oua
140 g fructoza
200 g premix patiserie "Slabesti mancand"
50 ml ulei
Bateti albusurile spuma. Adaugati fructoza si mai bateti putin. Adaugati galbenusurile, bateti inca putin. Turnati uleiul in fir subtire si bateti sa-l incorporati.
Adaugati premixul de patiserie si amestecati cu paleta usor, cu miscari sus-jos, sa nu scoateti aerul din compozitie, pana incorporati premixul.
Coaceti in cuptorul incins la 175 grade Celsius (circa 25 minute), pana devine aurie, faceti proba cu scobitoarea).
Crema 1:
150 g biscuiti petit-beurre de casa, reteta aici
140 g fructoza
140 g fructoza pudra (macinata prin rasnita de cafea)
150 g nuci, sau nuci+alune
125 ml apa
200 g unt 82% grasime
Topiti 140 g fructoza pana se caramelizeaza, apoi turnati apa si lasati pe foc, amestecand, pana se topeste caramelul.
Intre timp, sfaramitati biscuitii intr-un vas.
Cand s-a topit caramelul, adaugati biscuitii si lasati sa se raceasca.
Rumeniti putin nucile si alunele (daca puneti si alune), apoi macinati-le prin robot.
Frecati spuma untul cu fructoza, apoi adaugati biscuitii raciti, mai frecati putin. Adaugati nucile si alunele.
Puneti crema 1 pe blat.
Crema 2: e de fapt frisca
600 g smantana nefermentata 35% grasime (eu folosesc Dorna)
2 linguri fructoza pudra
zeama de la 1/2 lamaie.
Lasati 15-20 minute smantana in congelator cu paletele de la mixer in ea.
O bateti cu fructoza pudra si catre sfarsit adaugati zeama de lamaie.
Puneti frisca pe blat si radeti ciocolata neagra pe deasupra. |