Lipie turceasca fara drojdie, la tigaie Imprimare
Scris de DrMan   

Reteta o am de la o tataroaica, va marturisesc cinstit ca, pana nu mi-a aratat tips-urile ca lipiile sa se umfle in tigaie, am incercat de mai multe ori diverse retete, insa - fara succes. Fie nu mi se faceau lipiile "balon", fie nu se umflau mai deloc.

Va voi explica detaliat cum sa faceti aceste lipii minunate, pe care puteti sa le umpleti cu falafel si salata, carne la gratar si multe alte umpluturi. De asemenea, le puteti praji in baie de ulei la temperatura medie, le scoateti pe

hartie absorbanta si, dupa racire, se le rupeti bucati pe care sa le consumati cu hummus, cu harissa. Sunt extrem de versatile si foarte gustoase.

Ingrediente pentru 8 bucati de circa 20 cm diametru:

400 g premix pentru patiserie "Dr. Man - slabesti mancand" plus premix pentru modelat lipiile

250-280 g apa clocotita

1,5 lingurite sare

2 linguri ulei

Puneti premixul intr-un vas. Puneti sarea in apa clocotita si amestecati sa o dizolvati.Puneti uleiul peste premix, apoi turnati dintr-una apa clocotita si amestecati rapid cu o lingura (ideea este sa opariti premixul), pana adunati tot premixul in aluat. Atentie: deoarece tipul de ulei folosit influenteaza fermitatea aluatului, amestecati cu sare doar cantitatea minima de 250 g apa clocotita, opariti premixul; daca mai este nevoie de apa clocotita, adaugati din cele 30 g pastrate( diferenta pana la 280 g). Mai bine sa adaugati apa clocotita in aluat, decat premix neoparit ca sa-l ingrosati!

Rasturnati aluatul pe masa tapetata cu premix, pudrati-va bine si mainile cu premix si framantati circa 30 secunde, formati o bila de aluat si o puneti intr-o punga. Lasati bila de aluat sa se odihneasca 20 minute.

Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa bine tapetata cu premix, formati un sul si il taiati in 8 bucati.

Faceti din fiecare bucata o bila si acoperiti bilele cu folie( sau, le puneti in punga, insa nu pe pe partea in care a stat initial aluatul, deoarece va fi prea umed). Lasati bilele sa se odihneasca 10 minute.

Dupa acest timp, folosindu-va de mult premix, intindeti fiecare bila sub forma unui cerc cu diametri de 18-20 cm( o grosime de maxim 2 mm).

Le coaceti la foc mediu spre mic, in tigaia de clatite sau pe o plita de fonta( eu le-am copt in tigaia pentru clatite, pe plita electrica la nivelul 6).

Tehnica coacerii in tigaie: puneti lipia in tigaia antiaderenta incinsa; cand vedeti ca pe toata suprafata apar mici umflaturi( la mine aceasta a insemnat 1 minut), intoarceti lipia; cand vedeti ca iar apar pe suprafata mici umflaturi( inca 1 minut), intoarceti iar lipia; acum lipia va incepe sa se umfle si veti intoarce mai rapid de pe o parte pe cealalta, cam la fiecare 20-30 secunde; in total, mi-a luat 4-4,5 minute per lipie, pe nivelul 6 al plitei, ochiul mare.

Prajirea in baie de ulei(sunt mai gustoase, se pastreaza ca balonasele fara sa se dezumfle la racire): incingeti ulei intr-o caticioara suficient de incapatoare la o temperatura medie spre mare( am pus plita pe nivelul 8.5, ultimul fiind nivel 9); cand uleiul s-a incins, puneti un cerc de aluat; cand aluatul se ridica la suprafata( in circa 12-14 secunde), il intoarceti pe partea cealalta si apoi il tot intoarceti de pe o parte pe alta, des, pana se fac aurii; preparate asa, va ia cca 1 minut per lipie; le puteti pune pe servete absorbante, dar nu prea absorb ulei.

Tipsuri:

- trebuie sa pudrati bine cu premix masa si bilele de aluat, pentru a nu "sfasia" aluatul cand il intindeti cu sucitorul( daca aluatul nu e bine pudrat, se va lipi fie de masa, fie de sucitor si daca aluatul se sfasie, lipia nu se va mai umfla)

- cand puneti lipia in tigaie, intoarceti cum vedeti ca apar balonase micute de aer pe suprafata pentru a permite ambelor fete sa se coaca egal, inainte de a incepe sa se umfle; nu lasati de la inceput sa se faca umflaturi mari, pentru ca lipia se va umfla inegal, nu va mai fi ca un balon

- in caz ca pastrati premixul si uleiul la camara unde este foarte rece, scoateti-le din timp pe masa din bucatarie, sa apuce sa ajunga la temperatura camerei; e important pentru a opari eficient premixul cand turnati apa clocotita peste el

- daca doriti sa prajiti lipiile in baie de ulei, impartiti aluatul in bucati mai mici, 10 bucati in loc de opt; va vor iesi cercuri de cca 15 cm diametru