Si noi ce apa mai bem....ca sa slabim?! |
Scris de DrMan |
Am pus titlul acestui articol pornind de la titlul cartii Dlui Prof. Mencinicopschi, " Si noi ce mai mancam....ca sa slabim?". In diete, cea mai frecventa greseala e acea de a pune accent pe alimente si a neglija complet apa bauta. In conditiile in care, daca dieta este corect constituita si incepem sa topim grasime, avem nevoie de apa ca de aer, apa este necesara pentru a ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor rezultate in procesul de topire a tesutului gras! Voi structura tema pe puncte, e un subiect foarte complex acesta al apei pe care o consumam. Nu o sa ma refer doar la apa consumata in regimurile de slabire, pentru ca e imperios necesar sa ne hidratam corect in fiecari zi a vietii noastre, dar voi preciza care sunt beneficiile hidratarii corecte si pe acest caz particular, al slabirii. 1. Tesutul gras este groapa noastra de gunoi, cand organismul nu stie ce sa faca cu anumite deseuri, toxine - le "arunca" si le depoziteaza in tesutul gras. Cand incepem sa slabim, topim tesut gras si aruncam din nou in circulatie aceste toxine si deseuri. Prin urmare - avem nevoie de apa ca sa eliminam aceste deseuri! Trebuie sa percepeti aceasta apa bauta ca un parau care spala toata mizeriile in calea lui, le duce la vale, iar celulele noastre se umplu cu apa curata si minerale valoroase! Facem loc la micronutrienti esentiali si valorosi pentru sanatatea si frumusetea noastra! 2. Un semn, de exemplu, ca nu ne hidratam corect in procesul de slabire este reprezentat de aparitia unor migrene sau chiar ameteli, mai ales in primele 72 de ore. Cauza e simpla si logica. Noi detinem doua depozite de energie - grasimea si glicogenul. Glicogenul este stocat in ficat si muschi cu de 4 ori mai multa apa. In primele 24 de ore de la initierea regimului, topim exclusiv glicogen, in urmatoarele 24 ore incepem sa topim si grasime, ca dupa 72 de ore in total de la debutul curei sa topim exclusiv grasime( asta daca regimul e corect si nu e vreo traznaie care ne topeste si din masa musculara....). In perioada aceasta de 72 de ore in care noi tot topim din depozitele de glicogen, pentru a avea energie, eliminam si apa o data cu topirea glicogenului, este apa cu care acesta a fost fixat in corp. Chiar puteti observa ca urinati mai mult, atat ca volum cat si ca frecventa a mersului la toaleta. Apa aceasta antreneaza spre eliminare si sodiu, esential in schimburile celulei cu mediul intercelular, deci esential in toata functionarea organismului. Ametelile si migrenele pot aparea tocmai din cauza acestui deficit acut de sodiu. De aceea si recomand - in slabire nu se mananca fara sare! Folositi o sare de mare, mai putin bogata in sodiu, dar nu scoateti complet sarea din alimentatie. La senzatii de ameteli - puneti jumatate de lingurita de sare de mare in 150 ml apa si beti solutia. E un booster rapid de sodiu care va va pune rapid pe picioare, insa e si un semn ca trebuie sa va hidratati corect, cu o apa "vie', adica bogata in minerale. E esential in slabire - faceti bine si hidratati-va corect! 3. A ne hidrata corect nu inseamna a bea zilnic suficienta apa, inseamna si a consuma apa de calitate. Apa de calitate, microbiologic pura si bogata in minerale, e cel mai bun supliment alimentar pe care il puteti lua! Pentru ca tot ne plangem ca legumele si fructele nu mai au valoarea nutritionala ca in trecut, datorita tehnicilor( criminale) de agricultura intensiva. Dar apa minerala naturala, cea care strabate kilometri de roci ca sa ajunga la suprafata, e aceeasi ca si acum milioane de ani....Microbiologic pura si bogata in minerale. In comert gasim apa minerala naturala si apa de izvor. Din pacate, o mare parte a izvoarelor, mai ales cele mai de la suprafata, provin din panza freatica deja contaminata din cauza poluarii masive a mediului, raportat la ceea ce se intampla acum cateva decenii - cand agricultura se facea mult mai natural, cand nu era industria atat de dezvoltata, cand nu se devoltasera orasele atat de mult si cand gropile de gunoi pare sa fi fost mai corect manageriate. Singura varianta de apa microbiologic pura a ramas apa minerala naturala, pe care o gasim sub forma de apa plata, light, natural carbogazoasa si imbogatita cu carbon de la sursa. Toate nu doar ca sunt microbiologic pure, dar sunt si foarte bogate in minerale, pentru ca, prin trecerea apei initial foarte gazoase prin roca stancilor, bioxidul de carbon "rupe" si fragmenteaza roca si "fura" minerale. Daca va veti uita pe continutul in minerale ale unei ape minerale naturale si al unei ape de izvor, veti gasi diferente uriase! Prin urmare - din comert cumparam doar ape minerale naturale, mai des light si plate, dar si carbogazoase( mai ales ca putem sa lasam o apa carbogazoasa sa stea putin desfacuta, in pahar, sa mai piarda din bioxidul de carbon). 4. Apa de la retea. Ei bine, situatia nu e tocmai roza in ceea ce priveste calitatea apei potabile. Nici eu nu stiam, dar relativ recent am aflat ca buletinul de analiza al apei potabile din retea e valabil pentru apa de la iesirea din statie. Insa, din acel punct apa incepe sa strabata kilometri de conducte, multe foarte vechi si neinlocuite de decenii intregi. Se pare ca de aceea se si baga atat de mult clor in apa potabila, pentru a evita infectarea ei pe traseul strabatut prin tevi. In plus, prin parcurgerea acelor conducte, apa se contamineaza cu certitudine cu diverse metale grele. O sa-mi spuneti ca o putem folosi la gatit. Exclus! E o apa saraca in minerale( sursa sunt apele curgatoare, ceva izvoare de suprafata) si intens clorinata. Cand gatim in ea legume si/sau fructe, aceasta apa saraca in minerale va trage din legumele/fructele respective mineralele, le va diminua concentratia. Plus ca metalele grele care au contaminat-o stau in ea bine mersi, indiferent ca am fiert-o sau nu! Solutia ar fi utilizarea unor filtre la conducta de apa potabila. Recomandarea specialistilor pe calitatea apei ar fi sa punem la conducta de apa filtre cu carbon si argint, acestea filtreaza tot, inclusiv clor si metale grele, plus ca o purifica de eventuali agenti patogeni infectiosi. Unele filtre spun ca mentin mineralele din apa, alea care or fi, pentru ca apa potabila nu are sursa necesara ca sa-i permita prezenta mineralelor utile corpului. Dar, oricum este o solutie mult mai buna decat sa consumam sau gatim cu apa ca atare, asa cum vine pe robinet. Am mai gasit insa si filtre care nu doar ca filtreaza, dar si remineralizeaza. Astea chiar ar fi foarte in regula. Nu ma pricep, insa inteleg ca osmoza inversa este mai mult marketing eficient, decat solutie corecta. Eu acasa am un sistem de filtrare si remineralizare cu carbune si argint pus la chiuveta din bucatarie. Pentru consum beau si apa filtrata, dar si ape minerale naturale, pe care le tot combin - light cu plata, cu natural carbogazoasa. Consum marcile bogate in bicarbonat( HCO3-), deoarece bicarbonatul este esential in mentinerea echilibrului acido-bazic al corpului, adica este important in mentinerea sanatatii noastre. Dar, mai multe la punctul urmator. 5. In stare de sanatate deplina, organismul isi mentine prin sistemele proprii de reglare a echilibrului acido-bazic un pH usor alcalin, intre 7,36-7,45. Ideal este sa mentin acest pH neutru spre usor alcalin, adica in intervalul precizat anterior. Este adevarat ca cercetarile au aratat ca celulele canceroase se dezvolta intr-un mediu acid, ceea ce l-a facut pe un mare savant biochimist, Otto Warburg, cel care a descoperit in 1931 cancerul, sa afirme ca "Nici o boala nu se poate dezvolta intr-un mediu alcalin". Insa, echilibrul e necesar in toate, in special in mediul nostru intern, o alcalinizare exagerata poate fi la fel de periculoasa ca si o acidoza metabolica. Prin urmare, obiceiurile noastre alimentare si stilul de viata trebuie sa urmareasca mentinerea Ph lui la valoarea mentionata mai sus. Fumatul, stresul, boli metabolice( diabetul), poluarea, consumul excesiv de mezeluri, de produse de origine animala, de zahar, de alimente intens procesate - pot duce la acidifierea mediului intern pentru ca sunt depasite sistemele proprii tampon( cele care incearca sa mentina pH-ul la valori normale). Iar daca o persoana care se face vinovata de aceste obiceiuri alimentare nesanatoase si stil de viata dezordonat o sa bea apa alcalina din comert ca sa isi regleze ph-ul mediului intern...va garantez ca nu o sa obtina nimic. De ce, va explic la urmatorul punct. 6. Si pentru mine a fost o surpriza uriasa sa constat ca cei care spuneau ca apa alcalina din comert e frectie la un picior de lemn aveau dreptate. Initial m-am scandalizat, agream ideea de apa alcalina datorita prezentei mineralelor care ajuta la alcalinizarea mediului intern. In special bicarbonatul, acesta fiind parte din cel mai important sistem de mentinere a pH lui la valori normale, dar si calciul, magneziul, potasiul. Nu am citit niciodata eticheta unei ape, mea culpa. Cand am auzit pentru prima data asa ceva, am zis hai sa verific etichetele apelor din comert. Ei bine, surpriza a fost uriasa si deloc placuta! Toate apele alea alcaline scumpe erau vax albina la concentratia in bicarbonat, calciu, magneziu etc fata de apele minerale naturale! Nu am fost eu buna niciodata la chimie si biochimie, inca ma intreb cum naiba o apa e alcalina....fara sa fie alcalina dpdv al mineralelor si sarurilor?! Ma rog, deci - va enumar acum in viteza cateva ape absolut spectaculoase din punct de vedere al concentratiei de bicarbonat, calciu, magneziu plus alte minerale: Biborteni toate sortimentele, dar au scos si un sortiment, Aqua Magnesia; Lipova, natural carbogazoasa si light; Artesia plata; am vazut un podcast cu o doamna specialista in ape minerale naturale si spunea de marca Valcele - am cautat si am ramas uimita, este o apa alcalino-teroasa de exceptie, din pacate eu nu o gasesc in zona mea; Tusnad, toate sortimentele; Carpatina, toate sortimentele. Si acestea sunt doar cateva exemple! Prin urmare, nu mai cumparati ape alcaline din comert, ca sunt mult sub capacitatea reala a apelor minerale naturale, plate sau nu, de a ajuta la mentinerea unui pH corect al mediului intern! 7. Cata apa trebuie sa bem? Raman la recomandarea pe care o fac de 16 ani - minim 2 litri pe zi, vara clar mai mult. Si nu cate juma de litru fortat la cateva ore, pentru ca juma' de zi ati uitat sa va fie sete, ca n-ati facut nimic. Corpul are nevoie sa-l hidratam constant, ar trebui sa bem cate 1 pahar de 250 ml la fiecare ora. Personal simt nevoia sa beau apa, iubesc sa beau apa! Nu pot sta fara apa, am permanent cu mine, oriunde m-as afla, cate o sticluta de 500 ml. In slabire nu doar ca ajuta sa eliminati deseurile si toxinele, deci favorizeaza slabirea, dar ajuta si la temperarea senzatiei de foame. Mai ales ca, de cele mai multe ori, corpul este deshidratat si vrea apa, dar noi percepem o senzatie de foame, nu de sete. Beti apa, in slabire ajuta sa beti o apa cu continut mai mare de bicarbonat( pe unele etichete apare trecut HCO3-), regleaza foarte bine echilibrul foame/satietate. 8. Cum bem apa raportat la mesele zilnice? Cu 20-30 minute inainte de masa puteti bea 1 pahar de apa; in timpul mesei, mai ales daca aveti meniuri mai consistente, mai greu de digerat - e chiar recomandat sa beti din cand in cand cateva guri de apa, ajuta la omogenizarea mai buna a bolului alimentar; daca este o apa light sau natural carbogazoasa, e chiar mai bine; dupa masa se poate bea la 20-30 minute primul pahar de apa, ideal light sau carbogazoasa, ajuta digestia. Apa se bea la temperatura camerei, altfel procesul de digestie este viciat de o temperatura prea scazuta( care produce vasoconstrictie pe vasele mucoasei stomacului). 9. Ceaiul si cafeaua le luam in calcul pentru acel MINIM de 2 litri? Nuuu, exclus! Cafeaua chiar deshidrateaza, chiar si anumite ceaiuri, in special cele care contin cofeina. Si alcoolul deshidrateaza, de aceea berea este pentru placere, nu pentru a ne potoli setea. De bauturile dulci carbogazoase sau cele de tipul nectarelor nici nu mai vorbesc - nu doar ca nu hidrateaza, dar mai bagati in corp si cantitati mari de zahar. DOAR APA NATURALA MINERALA, PLATA SAU NU, HIDRATEAZA. 10. In concluzie: pentru gatit si chiar sa bem din cand in cand - montam la chiuveta din bucatarie un filtru pe baza de carbune si argint, cu remineralizare ar fi grozav; pentru baut ne cumparam ape minerale naturale plate, light sau natural carbogazoase pe care le putem combina atat cu apa de la acel filtru, cat si intre ele; nu uitam ca la fiecare ora trebuie sa avem un minim de 250 ml apa consumata; pentru favorizarea digestiei bem 1 pahar cu apa cu 20-30 minute inainte de masa, bem cateva guri de apa si in timpul mesei, preferabil cu ceva bioxid de carbon, apoi primul pahar de apa dupa masa tot la 20-30 minute. Sunt gesturi mici, dar esentiale pentru sanatatea si frumusetea voastra. Apa este cel mai ieftin tratament de frumusete, medicament si cel mai eficient supliment! Multa sanatate va doresc! |