Acasă Articole Misterioasa Ohsawa - partea a III-a, alimente yin si yang
Misterioasa Ohsawa - partea a III-a, alimente yin si yang Imprimare Email
Scris de DrMan   

Intentionat nu am numit aceasta ultima parte a materialului despre regimul Ohsawa "intretinerea". Pentru ca, cinstit vorbind, asa cum spuneam si in prima parte, eu una nu ma vad in stare sa mananc tot restul vietii ca un japonez, sunt crescuta cu alte obiceiuri culinare, corpul meu e obisnuit cu produsele alimentare din arealul geografic in care au trait stramosii mei. In plus, eu ma hranesc de 17 ani pe baza de inidici glicemici, Ohsawa doar aduce un plus de valoare alimentatiei mele sanatoase, nu doresc sa il transform intr-un mod exclusiv de a ma alimenta. La baza alimentatiei mele vor ramane indicii glicemici, in urma impactului cu Ohsawa am operat niste modificari pe care le prezint mai jos.

Admit ca o mare parte a bolilor este produsa de excesul de alimente yin( in special cele incarcate intens cu energie yin), mai ales ca in randul acestora regasim faina alba, zaharul cartofii si altele, am incredere in intelepciunea de mii de ani a medicinei traditionale asiatice. Insa, prefer urmatoarea abordare pentru alimentatia ex Ohsawa: in marea parte a timpului voi evita alimentele cu caracter yin pronuntat, ma voi feri mai putin de cele cu caracter yin moderat si voi avea in alimentatia zilnica cat mai multe alimente de tip yang.

Am ales 2 zile pe saptamana in care consum exclusiv alimente de tip yang. Aici pastele fainoase fara ou din premixul "Dr. Man - slabesti mancand" imi sunt de un real ajutor, fac rapid macaroane cu sosuri cu legume yang sau niste fusilli cu nuca macinata. Tot de un real ajutor imi sunt si chiflele din premixul meu pentru paine, dospite cu maia. Ohsawa trece drojdia la alimente yin, insa e adeptul fermentatiei naturale a alimentelor( ca exemplu, permite consumul sosului tamari in foarte stricta cura nr. 7, sosul tamari fiind un sos fermentat de soia). Deoarece nu abandonez absolut deloc principiile alimentatiei pe baza de indici glicemici( asa am procedat si in cura nr. 7).

Concluzie: este suficient sa avem macar o zi pe saptamana de post, in care sa folosim doar alimente yang, sa avem zilnic in alimentatie si alimente yang, sa incercam sa bem zilnic un ceai de ginseng( eu deja m-am obisnuit cu el), pentru ca ginsengul este extrem de yang. Sa reducem consumul cafelei, daca chiar nu se poate, sa gasim solutii fara cofeina - ideal ar fi cafeaua de cicoare, cafeaua de papadie( nu-mi place), cafeaua Ohsawa( exista reteta in cartea "Zen macrobiotic sau arta intineririi si a longevitatii, insa mie nu-mi place) sau, eu zic ca e ok, cafeaua decofeinizata.

Toate cele de mai sus sunt reguli pentru alimentatia a la longue. Pentru pauza de 3-maxim 5 zile intre 2 cicluri de 10 zile de regim Ohsawa, E OBLIGATORIU sa consumati doar alimente yang! Eu am facut o singura data pauza de 2 zile, dupa primul ciclu de 10 zile cu regimul nr. 7, ulterior am facut continuu ciclurile de 10 zile. Adica, ziua nr.11 era de fapt ziua nr.1 a urmatorului ciclu. Aceasta deoarece am simtit schimbari continue pe toate aspectele corpului meu, inclusiv la nivel mental. Plus ca mi-a fost extrem de usor sa ma hranesc astfel, eu chiar am tolerat foarte bine acest regim.

Intentionez sa fac bianual, primavara si toamna, cate un maraton de 2-3 cicluri Ohsawa tinute astfel, fara pauza intre segmentele de 10 zile, chiar am simtit efectele benefice si am fost extrem de multumita de cum imi arata pielea, cum gandesc, cum ma simt fizic etc. Totul a pornit de la un experiement, gen "ia hai sa vedem daca regimul asta e chiar atat de eficient pe detoxifiere generala, pe reintinerire?!", dar am gasit o bijuterie de unealta pentru a-mi mentine sanatatea( fizica, psihica, spirituala) si tineretea( fizica, psihica, spirituala). Pe mine Ohsawa m-a convins!

In cele de mai jos va enumar alimentele de tip yin si yang, asa cum sunt ele trecute in cartea lui George Ohsawa, "Zen macrobiotic sau arta intineririi si a longevitatii". Am mai gasit diverse alte clasificari, din diverse surse, insa o parte din alimentele care erau yang in cartea lui Ohsawa, pe alte surse erau yin si invers :))) Intr-un final, m-am decis ca cel mai corect este sa folosesc tabelele din cartea lui, la care am facut doua mici adaugiri( de pe niste materiale publicate de fundatia Ohsawa din SUA), in fond el este promotorul dietei macrobiotice. In plus, nu intentionez sa mananc exclusiv macrobiotic! Pentru 1-2 zile pe saptamana, tabelele din cartea lui George Ohsawa imi sunt mai mult decat suficiente!

Inainte de a trece la alimente, doresc sa mai precizez urmatoarele:

- gusturile iute, acru si dulce sunt yin, cele sarat, amar si alcalin sunt yang

- mancarurile reci sunt yin, cele calde sunt yang( sau, nu reci, abia scoase din frigider, macar sa fie la temperatura camerei)

- de retinut ca tinuturile calde produc alimente yin, cele reci - alimente yang, zice Ohsawa; motiv pentru care, la incheierea perioadei de cicluri Ohsawa am inceput diversificarea alimentatiei cu o portie de fusilli cu nuci, indulcita cu 1 lingurita de zahar de mesteacan finlandez( daca nici in Finlanda nu e rece... :)))) Sincer, cum in ultimul ciclu de 10 zile am tot folosit macaroane si fusilli din premixul meu( cu rezultate remarcabil mai bune decat in primul ciclu, unde nu le-am consumat), dar imi erau permise doar cu sos de soia tamari, spre finalul celei de-a doua ture mi se facuse dor de fusilli cu nuci :)))

- Ohsawa insista sa mestecam mancarea suficient, trebuie sa recunosc ca are dreptate. Am lucrat si eu pe obiceiul meu nesanatos de a infuleca pe graba :))) Nu as spune ca acum ma hranesc ca o gheisa, insa de vreo 30 de ori tot mestec fiecare imbucatura.

Alimente yang moderat: grau, mei, varza verde( varza aceea care nu a facut capatana, foile de varza), varza creata, salata verde, fetica, andive, naut, ridichi, napi, ceapa, hasmatuchi, creson, seminte de dovleac, radacina de papadie, morcov, radacina de patrunjel, masline verzi, masline negre, dorada, ton, langustine, creveti, homar, hering, sardine, oaie, potarniche, rata, curcan, lapte( preferabil capra), camembert, cascaval, migdale, arahide, nuci, alune, lubenita, cirese, dude, castane, ulei de masline/de floarea soarelui.de susan/de rapita, tarhon, marar, busuioc, hasmatuchi, cimbru, cimbrisor, rozmarin, soponel, salvie, hrean, sofran, ceai bancha/lotus/dragon/yang-yang, cafea Ohsawa/cicoare/papadie/brusture, sare marina neiodata.

Alimente yang accentuat: orez, soia, alge, papadie, dovleac, somon( preferabil de captura), porumbel, Roquefort, capsuni, scortisoara, busuioc, ceai de busuioc.

Alimente intens yang: hrisca, dovleac, icre, oua fecundate, branza de capra, mere, patrunjel verde, susan, sos de soia tamari sau shoyu.

Alimente extrem de yang: fazan( de captura sau hranit cu graunte), ginseng, gentiana.

Alimente moderat yin( cele mai putin daunatoare): orz, ovaz, secara, tomate, cartofi, ardei, bob, fasole( cu exceptia fasolei azuki), castraveti, sparanghel, macris, spanac, anghinare, dovlecei, ciuperci, sfecla, telina, ceapa rosie, usturoi, conopida, varza alba, linte, scoici, caracatita, crap, merlucius, raci, pastrav, stiuca, broaste, porc, vita, iepure, branza de vaci, smantana, crema de branza, marfarina, unt, papaya, mango, citrice, lamaie, banane, smochine, struguri, piersici, pepene galben, prune uscate, zahar, melasa, ciocolata, bauturi dulci, sampanie, vin, apa, menta, ceai de cimbru, boia iute si dulce, curry, piper, mustar, cuisoare, vanilie, anason, chimen, nucsoara, arpagic.

Alimente yin accentuat: porumb, varza rosie, stridii, pui, musetel, dafin.

Alimente intens yin: melci, pere, ulei de cocos, bere, ape minerale carbogazoase, otet.

Alimente extrem de yin: germeni de cereale, vinete, mazare, iaurt, ananas, miere, cafea, ghimbir.

 
Copyright © 2023 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions