Acasă Articole Misterioasa Ohsawa - partea a II a, descrierea regimului nr.7
Misterioasa Ohsawa - partea a II a, descrierea regimului nr.7 Imprimare Email
Scris de DrMan   

Dupa ce v-am descris, in articolul anterior, experienta mea personala si opinia in legatura cu regimul nr. 7 al lui George Ohsawa, va prezint acum in ce consta acest regim.

Mentionez ca acest regim trebuie tinut fix asa cum spune autorul, nu mai putine zile, nu inlocuind alimentul x cu y si nici alte modificari. Pe Ohsawa il tii ca la carte sau deloc, nu e cale de mijloc. Ohsawa e specialistul pe energii yin si yang, e promotorul macrobioticii. Daca vrem o energizare yang, facem cum ne spune el. Altfel, transformati cura intr-o simpla cura hipocalorica, ceea ce nu va fi bine deloc. In primul rand pentru ca o cura hipocalorica topeste si din masa musculara, nu doar din grasime, iar atunci cand topesti masa musculara scade rata metabolica( adica, se incetineste metabolismul).

Ohsawa propune ca regimul nr.7 sa fie tinut minim 10 zile, tinand cont de ciclul de regenerare al diverselor celule din organism. Cei care opteaza pentru varianta de cicluri de 10 zile, vor face pauza intre ele de 3-maxim 5 zile. Pauza in care vor consuma tot alimente de tip yang, in partea a III-a (ultima) va prezint si aceste alimente. Cei care aveti o complianta mare la acest regim si considerati ca il puteti tine mai mult de 10 zile, va trebui sa tineti multiplu de 10( 20 zile, 30 zile etc). Cand vreti sa faceti o pauza, faceti cum spuneam in fraza anterioara.

Cat mancam in Ohsawa nr. 7?

- oricat si oricand va este foame; nu trebuie sa va infometati. Prin infometare, in primul rand ca nu veti beneficia de energia benefica de tip yang a alimentelor din cura, iar in al doilea rand - transformati cura intr-un mix de post intermitent si regim Ohsawa...ceea ce clar nu este ok.

Ce bem?

- DOAR APA PLATA SAU APA DE IZVOR; eu am ales sa-mi cumpar o apa alcalina( cumpar peturi de 5 litri de Aquavia, are ph 9,4); nu apa minerala carbogazoasa sau sifon

- nu se bea cafea, nici macar decofeinizata

- evident, alcoolul e complet interzis

- nu se beau ceaiuri, cu exceptia ceaiului de busuioc, dar si acesta doar cand aveti dureri de cap; eu am folosit intr-o singura zi ceai de busuioc, am baut doua cesti a cate 140 ml, cand chiar mi s-a parut ca migrena e insuportabila

- Ohsawa spune ca e bine sa reducem consumul de apa, in primul rand pentru ca apa e de tip yin; ei bine, asta a fost ceva destul de greu pentru mine, eu chiar breau peste 3 litri de apa zilnic; am redus la 1,8 litri( cam asa ceva), dar am mai invatat un pont din materialele studiate si l-am aplicat - putem neutraliza din energia yin a apei cu ajutorul unei lingurite sau pai de sticla, invartind de cateva ori in apa in sens antiorar( adica in sens invers acelor de ceasornic); sau, puteti agita apa in sticla in sens antiorar, de cateva ori. In plus, asa cum spune si Ohsawa - folositi apa mai multa la prepararea cerealelor.

Ce mancam?

- 4 cereale, toate integrale: grau, orez, mei si hrisca; cu cat alimentul este mai putin prelucrat, cu atat energia lui yang este mai mare; astfel, hrisca verde este mai yang decat hrisca coapta, orezul basmati integral este mai yang decat orezul basmati decorticat(alb); nu e o greseala uriasa daca veti consuma mei normal in loc de mei bio nedecorticat, doar ca va fi mai yang cel neprelucrat; hrisca este cea mai yang dintre toate 4, urmata de mei; la hrisca asigurati-va ca o aveti in meniu si pe cea verde, necoapta.

- le puteti consuma sub toate formele - coapte in tigaia antiaderenta, fierte, faina din care sa faceti o supa sau lipii etc ; veti gasi pe net multe retete de regim Ohsawa, eu o sa va scriu mai jos pe cele folosite de mine; cautati cartea lui George Ohsawa( o gasiti si in format pdf) - "Zen macrobiotic - arta intineririi si a longevitatii", are extrem de multe retete.

- eu am folosit grau integral boabe( atentie - nu arpacas pentru coliva), orez basmati integral si orez salbatic negru, faina de hrisca coapta( pe care realmente o ador), boabe de hrisca verde si mei obisnuit; am folosit faina de grau spelta macinis integral pentru lipii si vafe si am consumat fusilli sau macaroane preparate din premixul meu special( deoarece contine soia si aceasta are o energie yang mai accentuata decat a graului; in plus, pastele din premixul meu mi se par mai gustoase decat cele din comert din faina integrala; nu in ultimul rand, sincer, nu am incredere in faptul ca sunt preparate fara adaos de faina alba pentru a putea prelucra aluatul).

- ca si condimente puteti folosi gomasio( e un amestec de seminte de susan prajite usor cu sare si zdrobite putin - eu mi-am facut acest amestec in casa, in tigaia antiaderenta) si sos de soia bio shoyu sau tamari; dupa ce le-am incercat pe amandoua, am optat pentru tamari marca Yakso( cumparat de pe Emag), mi s-a parut mai dens si mai gustos.

- folositi DOAR SARE MARINA FARA IOD; am gasit sare marina fina neiodata la Emag, la Dried Fruits; ultima oara am luat de la Emag sare de Atlantic fina neiodata de la marca Byodo; pentru o incarcare mai mare cu yang, Ohsawa recomanda sa coacem cateva minute sarea in tigaie, amestecand cu lingura de lemn in sens antiorar; eu asa o pregatesc inainte de a o pune in recipientul in care o pastrez; Ohsawa recomanda sa folosim sare la prepararea alimentelor, agreez opinia lui, Na este unul din cele mai necesare elemente corpului nostru; avantajul sarii marine este ca nu contine exclusiv clorura de sodiu(NaCl), ea contine si multe alte minerale valoroase.

- atentie la acel gomasio( ca e cumparat sau preparat in casa), nu il folositi in exces, susanul are valente de alergen, ceea ce mie mi s-a intamplat( bine, ajunsesem sa il mananc cu lingurita direct din vasul in care il preparasem:))); la sosul de soia tamari sau shoyu nu am observat sa fie probleme, doar susanul e bine sa fim atenti la cantitatea consumata.

- pot fi permise alimente care au putere accentuata yang, cum ar fi radacina de ginseng sub forma de ceai, ceaiul japonez MU din 10 plante( pe care eu nu l-am gasit nicaieri de cumparat), pasta bio miso de soia sau de soia cu orez; de la mine putere, incepand cu tura a II-a, am introdus pastele fainoase preparate cu premixul meu "Dr. Man- slabesti mancand" si am avut o evolutie chiar mai buna decat prima tura, tinuta fara pastele mele.

- pentru combaterea constipatiei care poate aparea in acest regim, dar si pentru ca este un tonic general bun, plus o sursa de vitamine din complexul B, beti apa de tarate; se pun 5 linguri cu varf de tarate de grau intr-un litru de apa plata si se lasa la macerat 10-12 ore( sa nu fie prea cald, ca incep sa fermenteze); le puneti seara pe la 7, a doua zi strecurati apa si o beti pana in ora pranzului.

- in caz ca urmati tratamente, nu intrerupeti medicatia.

Retete pe care le-am folosit eu, mie mi-au fost suficiente:

Gomasio: intr-o tigaie antiaderenta prajesc 100 g susan, dar nu foarte tare, adaug 10 g sare marina si apoi le zdrobesc putin in mojar. Presar peste preparate.

Fiertura de boabe: pun la inmuiat minim 2 ore(sau peste noapte) 1 cana de boabe de grau; arunc apa, le pun la fiert cu 10 cani de apa; peste 40 de minute adaug jumatate de cana de orez basmati integral, spalat; acum pun la inmuiat jumatate de cana de boabe de hrisca verde( nu prea ma omor dupa ea); dupa 30 minute adaug hrisca, las sa ajunga apa iar la fierbere, opresc focul, pun capacul si lasa totul sa se odihneasca o ora( pentru a lasa timp sa se inmoaie hrisca). Fiertura aceasta o adaug la piureul din faina de hrisca coapta, la 'mamaliga" de mei sau le consum ca atare. Tin oala cu fiertura la frigider, consum din ea cand am nevoie.

Piure din faina de hrisca coapta: il fac dupa ochi; pun 4-5 lingurite de faina de hrisca coapta intr-un vas cu putina sare, adaug apa foarte fierbinte si amestec( evident in sens antiorar, deja mi-am setat miscarea in obisnuinta); pun apa dupa ochi, pana iese in piure nu prea vartos, e un piure care va iese instant. Ador piureul asta, pun peste el un strat de boabe fierte si un strat de "mamaliga" de mei, adaug sos tamari si iese ceva destul de gustos. Am gasit si faina de hrisca verde, cateodata combin 4 lingurite de faina de hrisca coapta cu o lingurita de faina de hrisca verde.

"Mamaliga" de mei: nici aceasta nu are nevoie de reteta, pun la fiert mei cu apa de 2,5-3 ori volumul lui si sare de mare, e gata fiert in 20 minute( adica, la o cana de mei, pun 2,5-3 cani de apa). Devine mai vartos dupa ce se mai raceste. Atentie- spalati bine meiul, in 3-4 ape, mai trece din gustul usor amarui al acestuia.

Lipii( din faina integrala): dizolv in 140-160 g apa clocotita 3/4 lingurita de sare si oparesc 200 g faina de grau macinis total. Amestec bine cu o lingura, ca toata faina sa fie oparita, rastorn pe masa si framant putin( 1-2 minute). Las aluatul sa se odihneasca putin( acoperit cu vasul in care l-am preparat sau pus intr-o punga), apoi il impart in 3-4 bucati pe care le intind lipii micute. Coc lipiile in tigaia antiaderenta la foc mediu spre mic, intorcand lipiile foarte des. Le consum cu sos tamari. Sa va dau un tips pentru prepararea lipiilor: pregatiti 160 g apa clocotita, dar dizolvati sarea doar in 140 g apa si cu aceasta opariti de inceput faina; adaugati apoi apa cat mai este nevoie pentru a reusi sa ametecati(greoi) cu lingura; e mai corect sa adaugati peste amestec apa clocotita pana iese un aluat ce poate fi framantat pe masa, decat sa va iasa un aluat prea moale la care sa fiti nevoiti sa mai adaugati faina neoparita.

Vafe din faina integrala: amestecati 120 g faina integrala cu 180 g apa si jumatate lingurita de sare. Lasati aluatul moale ca de clatite sa se odihneasca 15-20 minute. Coaceti vafe in aparatul de vafe.

Vafele, lipiile si fusilli(sau macaroane) le consum doar in zilele 10 si 11 de regim, 9 zile tin regimul doar cu fiertura de boabe, piureul din faina de hrisca si mamaliga de mei. Condimentate cu gomasio si sos tamari. Dimineata beau un ceai de radacina de ginseng si incep sa-mi consum apa de tarate.

Sanatate maxima va doresc!

 
Copyright © 2023 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions