Acasă Articole Quinoa, "cereala mama"
Quinoa, "cereala mama" Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Quinoa este o planta nativa din America de Sud,alt

supranumita de bolivieni "cereala mama". In realitate

este o pseudocereala cultivata pentru semintele ei.

La noi nu este cunoscuta prea bine, din pacate,

mai mult vegetarienii cunosc beneficiile extraordinare

ale acestei plante.

Pentru inceput, va spun ca are un gust extraordinar, eu

m-am indragostit de ea, o sa va spun in finalul articolului

cum o puteti gati, prin urmare merita sa citit tot articolul,

ca sa aflati si calitatile ei nutritionale de top.

Quinoa face parte din familia super alimentelor, adica acele alimente care ofera beneficii suplimentare sanatatii prin consum (alaturi de goji, catina, alge marine, cacao, seminte de in, seminte de canepa etc).  Contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, aspect extrem de important, mai ales pentru vegetarieni (care trebuie sa-si asigure un aport cat mai aproape de necesitati din acesti aminoacizi, datorita faptului ca nu consuma carne). Aminoacizi sunt caramizi structurale ale corpului, provin din proteine, iar cei esentiali nu-i putem sintetiza, trebuie sa-i aducem in organism prin aport alimentar. Quinoa ii are pe toti ! O ceasca de quinoa contine 9 grame de proteine, adica mai mult cu 1 gram decat proteinele oferite de un ou de gaina mediu.

Pe langa o sursa extraordinara de proteine, este bogata in fibre si contine doze mari de fier, mangan, magneziu, acid folic si acizi grasi esentiali de tip omega 3. 

Nu contine gluten, fiind un inlocuitor extraordinar de cereale pentru cei care au intoleranta la gluten. Are indice glicemic scazut si este un inlocuitor grozav de cus-cus sau orez pentru diabetici si persoanele cu obezitate.

Daca o veti prepara corect, va asigur ca aveti toate sansele sa va indragostiti de acest aliment minunat.

Este important sa o spalati bine in mai multe randuri de apa: o puneti intr-o sita cu gauri mici, apoi o spalati la jet de apa si rasfirati boabele cu degetele, ca sa favorizati spalarea saponinelor de pe suprafata boabelor (acestea dau un usor gust amarui).

La o ceasca de quinoa se folosesc 2 cesti de apa sau de supa. Puneti lichidul peste quinoa spalata inca de la inceput, cand apa incepe sa fiarba lasati 12-15 minute pe foc mic, apoi orptit focul si mai lasati 5 minute sa stea acoperita cu un capac.

Puteti face quinoa cu legume: cubulete de legume le caliti in putin ulei de masline, adaugati quinoa spalata si apoi apa sau supa, fierbeti 12 -15 minute. Dregeti spre sfarsit cu sare, apoi , dupa fierbere, inca 5 minute fara foc cu capacul pus pe vas.

Budinca de quinoa: 1 ceasca spalata de quinoa o puneti la fiert in 2-2,5 cesti lapte vegetal (de soia, de migdale, de caju), fierbeti 12 minute, adaugati la sfarsit 2-3 lingurite miere sau sirop de agave. Cand ati oprit focul, acoperiti cu un capac si mai lasati 5-7 minute, Eu adaug si scortisoara sau bucati de fructe deshidratate (coacaze, piersici, caise). Minunata!

 

Sanatate sa aveti!

Dr. Man

 

 

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions