Turmericul - condimentul magic |
Scris de Gabriela Man |
Astazi am gatit, la cuptor, pui cu cartofi mov si, folosind turmericul, mi-am dat seama ca eu nu v-am vorbit niciodata de el pana acum. O data ce l-ati incercat, va veti indragosti de el definitiv! Veti ajunge sa il utilizati aproape in orice preparat.... Miracolul acestui praf galben-portocaliu consta nu doar in aroma si savoarea lui, ci si in proprietatile tamaduitoare de exceptie. Turmericul este obtinut din radacina curcumei, i se mai spune si "sofran indian". Aroma sa este fina, pare un amestec de ghimbir si portocala, iar gustul minunat - usor piperat, dulce si amar in acelasi timp. Incercati-l...veti deveni dependenti de el...plus ca poate fi folosit intr-o gama foarte larga de preparate, eu personal il folosesc aproape la orice preparat, mi-a dat dependenta. Da o savoare extraordinara preparatelor mele, o mancare obisnuita capata un parfum exotic... In plus, are o culoare frumoasa si coloreaza placut sosurile, chiar aluaturile, orezul, pastele fainoase: un galben portocaliu, stralucitor. Dar nu calitatile lui culinare m-au indemnat sa scriu acest articol, ci renumele lui, castigat pe drept, de remediu puternic intr-o gama larga de afectiuni, in special afectiuni cu componenta inflamatorie. Medicina traditionala chinezeasca si indiana il foloseste ca agent anti-inflamator in nenumarate boli: digestive, icter, dureri menstruale, dureri de dinti, colici, flatulenta etc. Componenta activa din turmeric este curcumina, un antioxidant cu o putere extraordina (100 g curcumina au 159.227 unitati ORAC, adica o lingurita are o putere antioxidanta de aproape 8000 unitati ORAC; ca sa va faceti o idee - un om sanatos ar avea nevoie de circa 10.000 unitati ORAC/zi, la bolnavii de cancer se administreaza peste 50.000 unitati ORAC....). Curcumina si-a dovedit efectele terapeutice extraordinare pe: boli inflamatorii instestinale (colite ulceroase, Boala lui Crohn), poliartrita reumatoida (explicabil, tratamentul antioxidant s-a dovedit extrem de eficient in bolile autoimune), profilaxia si tratmentul diverselor forme de cancer (curcumina distruge celulele canceroase si impiedica multiplicarea si raspandirea lor in organism), profilaxia Alzheimer si chiar intarzierea simptomelor in cadrul acestei boli, odata ea instalata. Felii de radacina de turmeric fierte circa 5 minute in apa plata - un ceai grozav pentru raceli (mai ales in combinatie cu ghimbir) sau in indepartarea durerilor inflamatorii. Datorita proprietatilor antioxidante, antiinflamatoare si antibacteriene, turmericul poate fi folosit si in cosmetica. O reteta de masca preparata in casa: 1 lingurita pudra d eturmeric+ 1 lingurita d emiere + 1-2 lingurite de lapte sau iaurt (cat sa se formeze o masca). Curatati fata, aplicati aceasta masca (inclusiv in jurul ochilor, atenueaza cearcanele) si lasati 20-30 minute.  Caltiti apoi cu putina apa calduta, apoi rece, Puteti repeta masca de 1-2 ori/saptamana. Aceasta masca este foarte buna pentru eczeme, acnee ( mai ales in acneea rozacee), reduce inflamatia si inrosirea fetei, este puternic hidratanta si antibacteriana, ajuta la estomparea ridurilor, confera un aspect luminos fetei. deci...nenumarate motive sa invitati turmericul in casa Dumneavoastra, si nu doar in sertarul cu condimente, chiar in dulapiorul de la baie.  Numai bine va doresc, Dr Man  |