Acasă Articole Rolul antioxidantilor in bolile autoimune (lupus, scleroza sistemica, poliartrita reumatoida etc)
Rolul antioxidantilor in bolile autoimune (lupus, scleroza sistemica, poliartrita reumatoida etc) Imprimare Email
Scris de Gabriela Man   

Se constata in ultimele decenii o crestere alarmanta a bolilor autoimune, de tipul : lupus, scleroza sistemica, dermatomiozita, psoriazis, poliartrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, vasculite sistemice - poliarterita nodoasa etc.

In aceste afectiuni celulele sistemului imunitar (sistemul de aparare a organismului impotriva diverselor agresiuni) nu mai recunosc celule proprii ale corpului si incep sa le atace, ca pe un agresor extern. Practic, sistemul imunitar o ia razna.

  Cauzele aparitiei sunt diverse: stresul cronic, puternic; vaccinarea excesiva sau asocierea unor vaccinuri intr-un interval prea scurt de timp; expunerea la poluanti puternici timp indelungat; fumatul; alimentatia bogata in prajeli si fast-fooduri; traume emotionale majore sau repetate; diverse infectii virale (virusul Epstein-Barr, virusuri hepatitice B sau C, Citomegalovirus etc), bacterii; chiar cauze necunoscute, din pacate de multe ori... Nu este de neglijat nici componenta genetica, persoana care stie ca are o anumita predispozitie genetica ar trebui sa previna posibilitatea declansarii unei astfel de boli (printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie corecta, bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, sa evite fumatul, sa incerce sa evite stresul cronic etc).

Sunt boli dificil de tratat pe calea clasica, de tratament medicamentos, practic trebuie sa determini sistemul imunitar sa nu mai atace celulele diverselor organe si sisteme, clasic se merge pe scaderea actiunii acestuia prin imunosupresoare (medicamente care atenueaza sau suprima reactiile imunitare), ceea ce duce la complicatii diverse - corpul ramane fara aparare in fata diverselor agresiuni. Ceea ce nu este deloc o optiune de dorit, insa era singura pana acum ceva timp.

Foarte multi specialisti considera in prezent antioxidantii o terapie extraordinara pentru aceste boli, in combinatie cu administrarea de Omega 3. 

Explicatia: antioxidantii repara tot! Ei sunt cei care sustin celulele intregului organism, sa ramana integre si functionale, le protejeaza de agresiuni si iata ca - le protejeaza chiar de agresiunea sistemului imunitar. In plus, Omega 3 are capacitatea de imunomodulare, adica ajuta sistemul imunitar sa nu mai atace celulele proprii organismului si sa ramana in actiune doar in ceea ce priveste agresorii externi, asa cum a fost el conceput sa functioneze in mod normal. 

La aceasta terapie de antioxidanti + Omega 3 se adauga tratamente naturale antiinflamatoare, aceste boli avand,evident, si o componenta inflamatorie (datorata distructie diverselor celule, tesuturi). Si se recomanda o alimentatie cat mai sanatoasa, fara aport de aditivi alimentari, cu alimente bio (cat mai putin expuse la pesticide), se fac periodic detoxifieri cu preparate naturale (iarba de grau, lucerna, alge, ovaz, orz verde etc).

Evident ca se administreaza antioxidanti foarte puternici, dozele zilnice de antioxidanti exprimate in unitati ORAC sunt de tipul celor folosite in alta afectiune grava, cum este cancerul (adica de la 50.000 unitati ORAC/zi).

Cei mai puternici antioxidanti: resveratrol, toate condimentele (pe primele locuri scortisoara, turmeric, ghimbir, pudra de roscove etc) , vitaminele A,C si E, zincul si seleniul. Gasiti lista antioxidantilor clasificati in functie de capacitatea ORAC aici, am postat-o pe pagina de facebook Slabesti mancand. Veti vedea ca este foarte simplu sa va asigurati aportul de antioxidanti necesari pentru a va recapata sanatatea. 

Pe langa suplimentele alimentare de Omega 3, sa va reamintesc alimentele bogate in acest acid gras esential: seminte de in (macinate), seminte de canepa, oleaginoase (nuci, alune, migdale etc), uleiul de rapita, pestele si fructele de mare.

Desi incidenta este in crestere, aceste afectiuni sunt inca foarte putin studiate....pentru ca incidenta este mult prea mica raportat la multe alte afcetiuni. Mi se pare trist, fiecare om din lumea asta are dreptul la sanatate deplina, la o viata frumoasa. Motiv pentru care am scris acest articol.

 

Multa, multa sanatate!

Dr. Man 

 

 

 
Copyright © 2024 Slăbeşti Mâncând
Gazduit de Top Web Hosting Solutions